pátek 6. května 2011

Třetí anglická liga

Hlavním bodem mojí návštěvy v Anglii byl šlágr nejvyšší anglické soutěže mezi Arsenalem a Manchesterem United, den předem jsem si však výlet zpestřil zápasem 3. ligy mezi Miltonem 
Keynes Dons a Notts County FC.

Na stadion jsme přišli jenom s jemným předstihem, nicméně lístky se daly sehnat v pokladnách bez problémů. Stadion s dvaadvaceti tisícovou kapacitou, který by byl bez problémů největším fotbalovým stánkem v České republice, nebývá pravidelně příliš zaplněn, což se i nakonec potvrdilo i poslední dubnovou sobotu. Něco málo přes deset tisíc diváků není nijak závratná návštěva. Avšak radši nebudu porovnávat s českými 
návštěvami, protože třeba na českou Gambrinus ligu na Ústí nedávno přišlo 850 fanoušků.

Celé utkání proběhlo ve vysokém tempu. Opět bych nechtěl srovnávat s českou soutěží, ale na třetiligový anglický fotbal se opravdu dalo koukat. Člověk se chvílemi potěšil víc, než když sleduje marnou snahu slávistického záložníka o kloudnou přihrávku dopředu nebo sparťanské odkopy. Domácí byli mírnými favority, bojovali totiž o postup do play-off, zatímco hostující County se potýkají s boji o záchranu. První poločas předpoklady potvrdil předvedenou hrou, ačkoliv nestvrdil žádným gólem.

Hned po přestávce se však gólový pytel alespoň trochu natrhl. Nejprve skóroval Baldock, a rozradostnil tak domácí diváky, poté přidal branku i Balanta. Následně hosté snížili na 2:1 a nenechávali fanoušky Miltonu v klidu dosledovat poslední minuty utkání. Fotbalisté Dons ale výsledek udrželi a brzy se také dozvěděli zprávu o příznivém výsledku ostatních mužstev a již zaručeném postupu do play-off.

Jejich příznivci mohli tedy odcházet ze stadionu potěšeni. Já jsem byl rozhodně také potěšen, protože, jak jsem již řekl, na fotbal se opravdu dalo koukat. Mírné zklamání jsem však měl z anglických fanoušků. Říká se o nich, že jsou do fotbalu blázni, což možná jsou, něco jako kotel ale na britských stadionech neexistuje. Umí odměnit akci potleskem, aplaudovat hráči po povedené střele, ovšem pokřiky či chorály od nich neuslyšíte. I tak pro mě byla návštěva třetí anglické ligy příjemným zážitkem, navíc s vidinou, že zítra přijde hlavní fotbalové menu.



Žádné komentáře:

Okomentovat