úterý 22. prosince 2015

Jen jeden jediný

Nevyzradím žádné velké tajemství, když napíšu, že čeští fotbalisté v Evropě jaksi ztrácejí svůj někdejší lesk. Svým kolegům se však nenápadně, ale přesto výrazným způsobem vymyká Vladimír Darida. Pětadvacetiletý záložník totiž jako jeden z hrstky legionářů prožil báječný podzim a ke sváteční tabuli usedne coby důležitý hráč třetího týmu německé ligy.

A takových jmen Česko opravdu moc nemá. Dřívější generace obdivovaly vícero úspěšných krajánků, kteří se zároveň starali o reprezentační úspěchy. Současnému nároďáku se sice poslední kvalifikace zdařila, a není proto důvod k pesimistické antireklamě na tuzemskou kopanou. Bezpochyby bychom si ale přáli sledovat atraktivní Premier League a ofenzivní Bundesligu s českými hráči v akci.

Snad jen samostatný článek, nebo dokonce obsáhlá studie nám lépe vysvětlí, proč naděje jako Kadlec, Kadeřábek, Hloušek, Kozák, Vydra a další spíše paběrkují. Jenže o to více si važme, že máme alespoň jednoho Vladimíra Daridu. Aktuální rozpoložení středopolaře Herthy Berlín popisují statistiky za 17 odehraných kol: 3 góly, 2 asistence a 218 naběhaných kilometrů (průměrně tedy bezmála 13 na zápas). Už první dvě čísla jsou zajímavá, to poslední pak napříč Německem doslova nemá konkurenci.

Největším vytrvalcem Bundesligy se Darida stal na pozici podhrotového záložníka, hrajícího téměř po boku útočníka. Mimo potřebné ofenzivní aktivity, kterou předvedl třeba v posledním zápase kalendářního roku proti Mohuči vstřeleným gólem, se příkladně vrací a vybojuje spoustu míčů. Spokojenost s výkony sokolovského rodáka nedávno vyjádřil i generální manažer berlínského celku Michael Preetz, jenž Čecha označil za „srdce a plíce“ hry.

Jeden podzim ale jaro nedělá a Daridu po zimní přestávce čeká ještě těžší úkol, tedy potvrdit aktuální formu a odstranit nedostatky. Na místě desítky mu přeci jen chybí více kreativity. Její nedostatek sice kompenzuje obětavým pohybem, ale při otevírání obrany soupeřů se vyžaduje více nápaditosti a geniálních řešení. Tímto směrem uvažujme i vzhledem k mistrovství Evropy, kde by při možné absenci Tomáše Rosického, u nějž jeden zkrátka nikdy neví, mohl právě on v dresu reprezentace zaujmout klíčovou roli.

Před francouzským šampionátem nicméně Darida nejprve sehraje jarní část německé soutěže. A pokud bude nadále zářit, jen potvrdí, že jeho kariéra se zatím vyvíjí správným směrem. Šel postupnými kroky; z Plzně se vydal do Freiburgu, kde si udělal slušné jméno, a letos v létě se na jeho stranu jako odměna za pracovitost přiklonilo štěstí. Přestoupil do mužstva, jež je na vzestupu a touží po evropských pohárech. Vladimíra Daridu tak v roce 2016 čeká náročná jízda a každý český příznivec by mu měl přát úspěšný cíl. Nejen s ohledem na Euro, ale i proto, že takových Daridů teď prostě moc nemáme. Kéž by do budoucna nezůstal v dobývání nejlepších evropských hřišť mezi Čechy takřka sám.

(Zdroj foto: ESPN, sport.cz)

Žádné komentáře:

Okomentovat