středa 30. prosince 2015

Svět se ptá: ano, nebo ne? A to je špatně


Nejen já mám poslední dobou pocit, že se toho kolem nás motá docela dost. Na jedné straně události spolu úzce související: migrační krize, přebyrokratizovaná Evropská unie, potíže jednotné měny. Ale také vánoční poselství (i když provokace by byl možná přesnější termín) českého prezidenta, zákaz kouření v restauracích nebo elektronická evidence tržeb.
Všechny žhavé otázky dnešní doby a především způsob jejich řešení ve mně probouzejí nebezpečný dojem, že lidé na složité rébusy hledají jednoznačné odpovědi – ANO, či NE. Tápeme, na jakou stranu se přiklonit, s pocitem, že svět okolo nás může mít jen dvě barvy. Černou, nebo bílou. V diskusích, ať už kdekoli na ulici, s přáteli či na internetu, létají gesta; média a sociologové vytvářejí ankety; svolávají se demonstrace.
Zatímco někteří občané mají strach z přílivu uprchlíků, organizace ISIS a Vladimíra Putina, já bych se na zlomu letopočtů strachoval o vzrůstající rozdělení společnosti. Máme to štěstí a žijeme v demokracii. Na ideální planetě bychom všichni táhli za jeden správný provaz. Víme, že tak lidstvo nefunguje, a potřebujeme pluralitu názorů, plodnou diskusi a konfrontaci v rámci slušnosti. Možná i pod vlivem české, tedy specifické minulosti jsme to však uchopili za špatný konec.
Názory zachází do extrémů, zbytečně mezi sebou stavíme nepřekonatelné bariéry a eskalujeme nepřátelství. Ochrana hranic, role Bruselu ve správě státu a vojenská akce na Blízkém východě jsou aktuální problémy, jež se ovšem dají vyřešit. Jenže nepomůže ani ANO, ani NE; nelze jednoznačně stanovit, zdali přijmout běžence, či odmítnout, jestli vystoupit z EU, nebo být ryze proevropský a jestli intervenovat. Rázné stanovisko sice jedinci získá kladné body u stoupenců, ale zároveň vykope příkop na straně druhé.
Každý hledá svoji roli, svůj postoj a svůj vzor. Češi si zvykli na prezidenta sjednotitele, ať už pozitivního (Masaryk, Havel) nebo toho, kdo sjednocoval možností hromadně se mu vysmát (1948-1989). Miloš Zeman nesjednocuje, protože hned ze dvou důvodů vlastně nemůže: bojuje o hlasy voličů a jmenuje se Miloš Zeman. Kdybychom teď hledali prezidenta sjednotitele, nenajdeme ho. A když ho najdeme, nezvolíme ho.
V našich luzích a hájích chybí osobnost, jež by inspirovala a dala naději. Výrazně se profilují jen ti vyhrocení, mezi nimiž chybí respekt. Ti uprostřed nemají takovou váhu anebo nejsou tolik výrazní. Mezi lidmi proto zeje v klíčových otázkách propast; trochu vlastní vinou a trochu vlivem okolí nejsme otevřeni argumentům. Stačí se občas uvolit ke kompromisu. Právoplatnou možnost vyjádřit následný nesouhlas máme ve volbách, nicméně účast je sotva dvoutřetinová. Možná kvůli znechucení z politiků, možná kvůli pocitu bezmoci. Nevytváříme si jej ale hledáním příliš jednostranných postojů tak trošku sami?
Místo ANO/NE chci širší nabídku vyjádření. Nabídnout azylovou pomoc jen těm, kteří to opravdu potřebují, zůstat v Evropské Unii, jež bude akceschopná a bude podporovat hospodářství a ne byrokracii, a fungující společnou měnu s jasně danými pravidly pro všechny. Část obyvatelstva má falešný pocit, že se odněkud valí nebezpečí a že se po nás chce razantní příklon tam, či jinam. Otevřít, podpořit, souhlasit.
Ve sportovním zápase vítězí jedno družstvo, a když skončí remízou, je to krapet nuda a oba týmy spíše přešlapují na místě. Jenže společnost nehraje žádnou ligu a snad v příštím roce vyrazí dopředu s kritičtějším myšlením, potlačeným radikalismem a pozitivním myšlením. Plichty totiž nemá nikdo rád a přes všechny obavy na tom nejsme zase tak špatně.

Žádné komentáře:

Okomentovat