pondělí 14. března 2011

Ještě není konec

Zajímavý víkend zapsala do své kroniky fotbalová Gambrinus liga. Možná klíčový souboj o titul mistra ligy, probuzení sešívaných, další porážka Slovanu Liberec nebo sedmigólový příděl, jenž doprovodil z Jablonce zpět domů fotbalisty Hradce Králové. 

Utkání jara. Šlágr soutěže. Souboj o titul. Nic jiného jsme o utkání Viktorie Plzeň se Spartou za poslední týden snad ani říct nemohli. Zvláště poté, co dosavadní suverén české soutěže týden před utkáním ztratil dva body v Uherském Hradišti. Z čistě matematického hlediska byla situace před sobotním duelem jasná – Plzeň může v případě vítězství svůj dvoubodový náskok zvýšit, Sparta se zase mohla dostat před Západočechy. O náboj bylo rozhodně postaráno.

Samotný zápas z mého pohledu naprosto přesně ukázal rozdíly mezi hrou Viktorie a Sparty. Ačkoliv svěřenci trenéra Vrby nepředváděli takový fotbal, na jaký jsme byli zvyklí ze začátku sezóny, pořád jsme mohli vidět snahu o vstřelení gólu po vypracované, kombinační akci. Neříkám, že jsme každou minutu sledovali akci na jeden dotek zakončenou střelou z malého vápna, ovšem nejednalo se o nakopávané balóny. 

Tuto „českou“ taktiku začala využívat Sparta, ale až od druhého poločasu. Nic jiného jí ani nezbývalo, protože po první čtvrthodině hry jsme se mohli nádhernou střelou Pavla Horvátha do šibenice přesvědčit, že i v šestatřiceti a s mírným břichem se fotbal hrát dá. Na dva hroty letenských, Kweukeho a Pekharta, tak čekal v druhém poločase náročný úkol – překonat defenzivu Plzně.

Jestli se někde ve hře Viktorky po zimní pauze dala hledat slabina, mohla to být snad jen v prvních zápasech nepříliš jistá nově složená stoperská dvojice Neuvirth – Bystroň. Po zápase však nikdo nemohl říct ani ň, po celých devadesát minut totiž neudělala jedinou chybičku. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že právě dva obránci Plzně byli jedním z klíčů k vítězství domácích.

Boj o titul se tedy k lítosti fanoušků Sparty nikterak nezdramatizoval. I tak je ale zatím dost odvážné tvrdit, že o pořadí na čelních místech je rozhodnuto. Pokud si pamatujete, Plzeň se před osmi koly honosila náskokem dvanáctibodovým, ale přesto se do sobotního duelu vydala s hrozbou ztráty prvního místa. Do konce ligy ještě zbývá deset kol a s nimi třicet bodů ve hře. Ještě není konec.

Každý bodík se letos hodí také v Edenu, nicméně navzdory očekávání spíše Slavii než Bohemians, kterým se v azylu daří nad očekávání dobře a o jejich prvoligové příslušnosti v příštím ročníku asi není pochyb. A zdá se, že ani slávisté nebudou muset příští rok cestovat po stadionech Třince či Sokolova. V neděli si totiž na domácím hřišti poradili s Teplicemi. Po delší době se při hře sešívaných dalo mluvit o slušné hře a hlavně přesné koncovce. Dva góly padly po střelách z dálky, z čehož se dá usuzovat, že doktor Petrouš již svému mladému mužstvu střelbu povolil.

V českých luzích a hájích už naplno probíhá play-off hokejové extraligy. Pokud by ho hrály i týmy Jablonce a Hradce Králové, museli bychom si myslet, že nedělní výsledek 7:0 patří právě borcům na bruslích. Zimní stadion v Jablonci ale svědkem něčeho podobného nebyl, zastříleli si totiž fotbalisté Baumitu. Po třiatřiceti minutách byl stav už 5:0, další branky přidali jablonečtí fotbalisté po půli. Asi nikdo by nechtěl být v kůži ligových nováčků z Hradce. Dokonce i sami strůjci vysoké výhry přiznali, že jim bylo ke konci utkání Hradeckých trošku líto. To jim ale teď již nepomůže, protože se budou muset z debaklu co nejrychleji oklepat. Sestupové pásmo je opět nebezpečně blízko. Je třeba pamatovat, že ve hře je ještě mnoho...

Žádné komentáře:

Okomentovat