úterý 17. dubna 2012

Bez Evropy se do historie nezapíšete


Dva divácky atraktivní a fyzicky náročné zápasy, pokaždé se šťastným koncem v podobě jednogólového vítězství. Takový program měli v uplynulém týdnu fotbalisté Borussie Dortmund při honbě za obhajobou mistrovského talíře pro šampiona bundesligy. Nejprve se ve středu utkali v přímém souboji o titul s Bayernem Mnichov a v sobotu zavítali do Veltins Areny v Gelsenkirchenu, kde se střetli s vestfálským rivalem Schalke 04.

Zisk šesti bodů ze dvou velice důležitých utkání znamená, že parta Jürgena Kloppa s velkou slávou vyhraje podruhé za sebou německou nejvyšší soutěž. Tři kola před koncem má na Bayern pohodlný náskok osmi bodů. Ani trenér mnichovského celku Jupp Heynckes už nevěří v zázrak, který je podle mého ještě méně pravděpodobnější, než že zítra vyjde slunce na západě, a sám pogratuloval Borussii k titulu. Mistrovský pohár je však ve správných rukou. Považte, 25 ligových zápasů v řadě bez prohry? Série, která jasně předurčuje, jak vlastně sezona Černožlutých vypadala.

Po rozpačitém startu se znovu rozjela ofenzivní mašina z loňského roku a krásnou, účelnou hrou si vybojovala zaslouženou obhajobu. Musím se přiznat, že díky úžasnému týmovému i individuálnímu pojetí fotbalu jsem si vytvořil pro Borussii silnou slabost. Jen jedno zaváhání během ročníku 2011/12 si v Dortmundu budou moci vyčítat: nepříliš povedené vystoupení v Lize mistrů, kam se jako němečtí mistři probojovali. Čtyři body ze šesti zápasů ve skupině ve složení Arsenal, Olympique Marseille a Olympiakos Pireus nejsou něčím, na co může být tým s hráči typu Mario Götze, Shinji Kagawa nebo Robert Lewandowski hrdý.

Možnost spravit si chuť přijde už na podzim a dost možná bude tou poslední. Dá se očekávat, že v horizontu několika přestupových období se hvězdná sestava rozprchne za lepším – Götze je superhvězdou již teď a krouží okolo něj několik klubů z Premier League nebo Španělska, Jakub Blaszczykowski si dobrými výkony v poslední době také vysloužil určitou pozornost a střední obránci Hummels a Subotič jsou jednou z nejperspektivnějších stoperských dvojic na světě. Všichni hráči, jimž se bude v bundeslize dařit, budou chtít zkusit zase větší výzvu a Borussia bude ráda, že je patřičně zpeněží. Osobně bych si však přál, aby to Götze a spol. na mezinárodním poli znovu zkusili. Současný skvělý tým dokázal již hodně a k opravdu významnému zápisu do historie německého fotbalu potřebuje uspět ještě v Evropě. Dva domácí tituly sice svědčí o výjimečnosti mužstva, ale bez skvělého výsledku v evropském poháru bude stále něco chybět. 

Žádné komentáře:

Okomentovat