pátek 20. dubna 2012

Devadesát pět procent

V únoru učinil Parlament České republiky jedno z nejzávažnějších rozhodnutí ve své historii - od příštího roku se bude prezident státu volit přímo. Namísto 281 poslanců a senátorů budou hlavu republiky vybírat sami občané. Veřejnost toto rozhodnutí přijala kladně, nicméně můj názor je přesně opačný. Proč?

Hmm, volič chce volit zase někoho jiného... No, dobře, vyberte si prezidenta, lidé moji milí. Když zvolíte špatně, nic se v podstatě nestane. Jenom si trošku prodloužíme práci. Tak si ho zvolte. Budeme mít přímou volbu, jestli si ji tedy přejete. Hlavně ať mám pořád křeslo ve Sněmovně – docela to vynáší a navíc tam mají dobrý bufet. Zadarmo! Takový vzkaz vyslali zákonodárci voličům, když si odhlasovali změnu volby prezidenta. Počínaje příštím rokem budou hlavu státu volit všichni občané České republiky. Holý populismus; nic víc, myslím si. Proč ale většina veřejnosti chce mít moc nad výběrem prezidenta? Jak je možné, že nedokážou přečíst vychytralost politiků? Proč se nenechám zviklat veřejným míněním a jsem důrazně PROTI?

Vlastně KVŮLI onomu veřejnému mínění. Před nedávnem jsem zaslechl docela zajímavý názor: „Veřejné mínění – hlas lidu – pochází od většiny lidí. Jenže 95 % lidí v životě nic nedokáže. 95 % je devatenáct z dvaceti. A těch devatenáct je nejvíce slyšet.“ Ivo Toman, autor výroku, svými slovy uhodil brkem do nápoje. Ve spojení s omílanou davovou psychózou udělá „hlas lidu“ hodně. Vždyť je romantické, že poslanci a senátoři se vzdali svého práva a nechali nás, obyčejné homo sapiens sapiens, vybírati si prezidenta – myslí si Pepíček. A po něm i Mařenka, jeho holka, a o den později i Franta, jejich kamarád. Známe to...

A tak jdeme, tedy dospělí jdou, v únoru k urnám a bude se kroužkovat. Koho bych vybral já? Co musí umět a ovládat člověk, na něhož o hodinách školních budu vzhlížeti? Z mého pohledu jsou důležité dva aspekty: musím k němu opravdu vzhlížeti (nejen krkem, ale i myslí) a musím ho následovat (nejen nohama, ale i myslí). Správný prezident by měl mít charakter; a také tvář, na kterou se při školních testech podívám s nadějí, že jeho oči...

Nebo její? Nebude pro dobro státu lepší žena na Hradě? Jestli se nějaká zástupkyně něžného pohlaví vskutku dostane do nejvyššího křesla, feministky asi vyhlásí na den voleb státní svátek a za velké peníze (vydělané rukama mužů, samozřejmě) uspořádají oslavu na Václavském náměstí. Třeba se tam potkají s odborovým předákem Zavadilem. Něco mi říká, že by si rozuměli. Ale vážně. Místo sak halenky a sukně na těle hlavy státu? Klidně. Říká se, že na věku nezáleží, a o pohlavní příslušnosti platí to samé. Aspoň v něčem se s feministkami shodneme.

Zpět k tématu. Chci, aby prezident/ka byl/a osobou, v jehož/jejíž očích se během školního testu pokusím najít správnou odpověď. A sic ji asi nenajdu, alespoň špetka naděje (Naděje? Naděje!) bude v mém mozku probuzena. Dalším prvkem, který je hodno po prezidentovi požadovat, je vůdčí schopnost. Dám příklad: jako vášnivý fanoušek fotbalu ctím osobnosti, které v něm něco dokázaly. Pelé, Masopust, Ferguson, Mourinho,... Když něco řeknou, přemýšlím o obsahu jejich sdělení. A stejný musí být i prezident.

Prezident, kterého si za 10 měsíců vyberou občané. Svůj úkol nemají lehký, přestože rozhodují, s nadsázkou řečenou, vlastně jen o tom, kdo bude podepisovat papíry. Vyberou správně? Nemyslím si. Devatenáct lidí z dvaceti nic v životě nedokázalo. 95 procent. Obrovské číslo.

Žádné komentáře:

Okomentovat