úterý 3. dubna 2012

Naděje umírá poslední


Útočná hra, kolmé přihrávky, častější kombinace, zdravá bojovnost nebo souboje jeden na jednoho. Myšlenkami, které lze vyčíst z učebnice moderního fotbalu, se prezentoval současný kouč Bohemians 1905 Jozef Weber, když před čtyřmi týdny přebíral mužstvo po odvolaném Pavlu Medynském. První zápasy pod novým trenérem ale ukazují, že přeměna bojovných Klokanů v soubor s moderním stylem hry bude podobně těžkým úkolem jako předběhnout Usaina Bolta na úseku mezi Ďolíčkem a Synot Tip Arenou.

Jeden bod ze čtveřice zápasů po výměně trenéra totiž není pro Zelenobílé žádným úchvatným výsledkem. Že se o svoji prvoligovou jistotu pomalu mohou začít bát, dokazuje zejména páteční souboj 23. kola proti Viktorii Žižkov. Bohemians se sice po rozpačitém startu na chvíli oklepali a po 33 minutách o gól vedli, ve druhém poločase se však jejich výkon zhoršil a v důležitém záchranářském utkání nakonec prohráli 1:2. Výsledek pořádně zamotal se spodní částí tabulky: Klokani jsou na 14. pozici a na sestupovou příčku mají náskok pěti bodů, což není 7 kol před koncem ani moc, ani málo. Avšak vezmeme-li v potaz, že svěřenci Jozefa Webera si tříbodový zisk na své chudé konto nepřipsali už ve 14 utkáních v řadě, zjišťujeme, jak moc je situace pro Bohemku vážná. Mladý trenér, který právě zažívá svoji první zkušenost jako hlavní kouč, bude muset svůj tým pořádně probudit.

I přes negativní bilanci na lavičce pražského klubu jeho trenérské kvality nemůžeme hodnotit záporně. Dlouhou dobu působil jako asistent Františka Komňackého v Jablonci, kde tento trenérský tým sbíral body, cenné úspěchy i pochvaly za útočnou hru. Aplikace podobných metod a myšlenek zmíněných v úvodu článku ovšem bude zrovna v Bohemians obtížná. Dosud se totiž jejich styl výrazně podřizoval výsledku a opíral se o bojovnost, agresivitu a nasazení. Přeučení a zdokonalování nových herních dovedností nemusí být pro hráče snadné. Navíc je i samotného Webera tlačí čas.

Do závěru sezony totiž zbývá už jen 7 kol a snad úplně všechno hraje proti Zelenobílým. Herní výkon není bůhvíjaký, los nepřeje už vůbec (o víkendu souboj s rozjetou Duklou, o týden později Mladá Boleslav, poté zápas na horké olomoucké půdě a do konce ročníku ještě Příbram, Sparta, Teplice a Slavia). Možná kromě posledních dvou duelů samá náročná utkání. A ke všemu bídná morálka. Troufám si říci, že žádný fotbalista z kabiny Bohemians 1905 ještě ve své kariéře nezažil 14 soutěžních zápasů bez vítězství. Zoufalost plně dokumentoval dlouholetý gólman a kapitán mužstva Radek Sňozík v rozhovoru, který je plný smutku, zklamání a hodně tvrdé sebeironie. V takové atmosféře by si nepřál pracovat vůbec nikdo. Dovedu si představit, v jaké náladě probíhají všechny tréninky a jaká deka, obsahem smutku podobná třeba Šípkové Růžence, na hráče spadla. Fanoušci Bohemky musí teď jen doufat; doufat, že fotbalisté sérii brzy prolomí. Každý další zápas bez 3 bodů totiž situaci zhoršuje o sousto, na jehož popsání by došla slova i brankáři Sňozíkovi.

Žádné komentáře:

Okomentovat