úterý 10. dubna 2012

Úspěch nekoupíš jen za peníze


Ještě uprostřed podzimu vše vypadalo růžově. Nadějný start do Premier League, historicky první zápasy Ligy mistrů – a fanoušci Manchesteru City se před pár měsíci mohli těšit ze slibného začátku závodu o zisk první opravdu velké trofeje. Jenže přelom roku a první čtvrtina toho nového ukázaly, že radovat se předčasně se krutě nevyplácí. Těsně před cílem sezony totiž závěrečná kola evropských pohárů neříkají Citizens zhola nic a v anglické lize zaostávají za vedoucím Manchesterem United o 8 bodů.

Posledního navýšení ztráty se svěřenci Roberta Manciniho dočkali v nedělním zápase na stadionu Arsenalu. Prohra 1:0 v utkání, během kterého se útočníci City báli branky soupeře asi stejně jako kapr Vánoc, znamená, že mistrovský titul už asi v modré části Manchesteru definitivně odepsali. Navíc hodně nepříjemnou tečku za střetnutím udělal forvard Mario Balotelli. Množství jeho nedovolených zákroků by mohlo konkurovat počtu doteků s míčem v podání jednadvacetiletého útočníka. Kdyby chodil po ulicích a rozdával šlapáky stejně jako v neděli, brzy by přeplnil všechny pražské nemocnice. Navíc se po druhé žluté kartě (která mu byla k jeho štěstí udělena teprve v samém závěru) inspiroval Leonardem Kweukem a za nepříznivého stavu kráčel ze hřiště jako britská královna z Buckinghamského paláce. A na rozdíl od Jaroslava Hřebíka došla Mancinimu trpělivost a po zápase prohlásil, že se ho v létě pokusí prodat.

Jestli ale skutečně Balotelli před příští sezonou opustí po dvou letech Etihad Stadium, možná nebude jediným mužem, který během deštivých anglických měsíců otevře obálku s výpovědí. Italský manažer Mancini nedávno prohlásil, že má obavy o svém setrvání u týmu, byť si myslí, že nakonec důvěru arabských majitelů klubu získá. Jeho případný vyhazov by ale nebyl ničím jiným než dalším důkazem o nekompetentnosti a nekoncepčnosti práce vedení. Po skoro čtyřech letech působení v anglickém fotbale by už mohli šejkové z Abu Dhabi zjistit, že opravdu špičkový tým nelze z nuly vybudovat za chvilku. Mancini začal na lavičce Manchesteru City před dvěma roky a doposud zatím v každé sezoně překonal umístění z předchozího ročníku. A jestli jeho tým totálně nepokazí zbylých 6 utkání Premier League, i letos se mu povede skončit o příčku výše než loni.

Matematika tedy hraje ve prospěch Manciniho a jeho družstva, stejně jako kvalita samotného hráčského kádru. Minulý rok byla proti ještě výraznějšímu úspěchu nestálá výkonnost a přesně ten samý problém potkal Citizens letos. Mancini ale během minulého angažmá v Interu Milán ukázal, že je schopen stvořit tým vysoké úrovně. V Anglii už ze souboru hvězd s velkými jmény udělal fungující tým a na předváděné hře je vidět pokrok. Peněz dostal, kolik chtěl, a teď potřebuje ještě cennější veličinu – čas. 

Žádné komentáře:

Okomentovat