čtvrtek 7. června 2012

Už je to tady!


Dlouhé dva roky čekal fotbalový fanoušek na velkou akci a právě nyní se konečně dočkal. Za necelých čtyřiadvacet hodin totiž v Polsku a na Ukrajině začíná mistrovství Evropy. A na rozdíl od světového šampionátu z před dvou let bude mít český příznivec kopané možnost fandit svému národnímu týmu. Všemi podceňovaný celek trenéra Michala Bílka si v baráži vybojoval možnost zúčastnit se jedné z největších sportovních akcí na světě a už zítra ho čeká ve Wroclawi zápas s Ruskem.

Vraťme se ještě krátce k dvouletému kvalifikačnímu cyklu. Česká reprezentace během něj herně nikterak neoslnila, jenže výsledkově svůj úkol splnila do puntíku – ve skupině si zajistila druhé místo za nejlepším týmem planety Španělskem a v baráži proti Černé Hoře postup (zejména díky Petru Čechovi a fotbalistům Plzně) doslova vybojovala. Historie se už nebude ptát na nasimulovanou penaltu Jana Rezka loni ve Skotsku a nevýrazný herní projev předváděný pod trenérem Bílkem. Důležitý bude jen a pouze závěrečný turnaj. Na jeho výsledku bude postaveno hodnocení posledních dvou let.

A už zmiňované první utkání z mého pohledu sehraje nesmírně důležitou roli pro další postup turnajem. Na samém počátku se totiž Petr Čech a spol. postaví papírově nejsilnějšímu týmu z jasně nejlehčí (Rusko, Polsko, Řecko) skupiny šampionátu. Už kvůli faktu, že při losu měl český výběr štěstí, jakým by nepohrdala ani Šípková Růženka, se nepostup do čtvrtfinále rovná neúspěchu. Pokud v prvním duelu Bílkovi svěřenci prohrají, další body se jim budou sbírat těžce: houževnatá řecká obrana bude pro spíše defenzivněji laděné Čechy větší překážkou, než se může zdát, a domácím prostředím vyburcovaní Poláci se budou chtít pořádně předvést. To s remízou nebo dokonce výhrou z prvního zápasu proti Rusům by se dál pokračovalo přece jen snadněji; zvlášť, když i čtyři získané body mohou na postup stačit.

Nejen českým týmem však budeme následující tři týdny živi. Zatímco v „áčku“ všechny účastníky losovací akt potěšil, na skupině B se někdo nahoře pořádně vyřádil. Považte: vicemistři světa z Nizozemska, turnajoví specialisté Němci, Portugalsko s Cristianem Ronaldem a skromné, ale silné Dánsko. Zápasy těchto čtyř celků budou určitě ozdobou základní části turnaje a o napětí v nich nebude nouze. Přesto si ale myslím, že Německo si postup společně s Holandskem pohlídá. Oba dva medailisté z předloňského mistrovství světa disponují kvalitními individualitami a trenéry špičkové úrovně, což je pro celkový úspěch na velkých turnajích rozhodující. Jak reprezentanti našich západních sousedů, tak zástupci země tulipánů spolu hrají již delší dobu pohromadě, a jestli se popasují s přetěžkou skupinou, budou zlobit na EURU až do posledních zápasů.

Dalším významným (možná dokonce nejvýznamnějším) favoritem jsou pochopitelně Španělé. Obhájci titulu mistra Evropy mají znovu kádr složený hlavně z hráčů Barcelony a Realu Madrid – tedy dvou klubů, které v letošní sezoně předváděly nejhezčí fotbal – a s největší pravděpodobností se znovu vydají cestou tiki-taka, tedy cestou pomalého, trpělivého, ale rovněž účinného fotbalu. Stejným způsobem si už vybojovali triumf na EURU před čtyřmi lety i v Jihoafrické republice na MS v roce 2010. Povede k úspěchu i letos? Může i nemusí... Na španělskou kombinaci v barcelonském podání během uplynulé sezony našlo několik soupeřů na klubové úrovni recept v podobě zaparkovaného autobusu před pokutovým územím. Jeden rozdíl by tu ale byl. Nejlepší národní tým světa má na své soupisce pár vysokých hráčů, kteří mohou v závěrech zápasů vyčkávat na centry a překonat urputně bránící protivníky „nouzovým“ způsobem. K něčemu takovému se třeba Barca proti Chelsea v Lize mistrů neodhodlala. Tak či tak, Španělé určitě budou mužstvem, jež na mistrovství dojde hodně daleko.

A můj tip na vítěze? Německo ve finále v Kyjevě porazí Nizozemsko 3:1. Jestli jsem se ve svých prognózách mýlil, nebo ne, ukáží až následující tři týdny. Ať už ale EURO dopadne jakkoliv, hlavně si ho užijte!

Žádné komentáře:

Okomentovat