pátek 24. srpna 2012

Slušné, nikoliv výborné


Šedesátá a devadesátá minuta. Nelom a Achahbar. Gól na 1:2 a 2:2. Dva okamžiky zhatily pražské Spartě naději na senzační vítězství na půdě nizozemského Feyenoordu Rotterdam v závěrečném předkole Evropské ligy. Svěřenci Vítězslava Lavičky díky Václavu Kadlecovi vedli o dvě branky, jenže holandský tým se ve druhém poločase nakonec zasloužil o to, že výchozí pozice českého celku je vzhledem k domácí odvetě „jen“ slušná a nikoliv výborná.

Po pětačtyřiceti minutách se o výkonu Pražanů dalo mluvit pouze v superlativech. Bojovnost v obraně a efektivita v útoku znamenaly vedení 2:0, Hušbauer navíc trefil z dálky břevno a Kadlec pelášil sám na bránu gólmana Muldera. Feyenoord byl sice o něco aktivnějším týmem, držel míč a dostal se i do brankových příležitostí, nicméně proti střeleckému úspěchu stála buď sehraná obrana hostů, nebo výtečný brankář Tomáš Vaclík.

Právě on skvělým zákrokem třikrát zachránil Spartu před inkasovaným gólem a doplňoval slušně fungující defenzivní čtveřici. Jediným jejím chybujícím článkem byl Manuel Pamič, který hned v úvodních minutách špatně provedenou přihrávkou nabídl šanci Schakenovi a i poté několikrát lacině ztratil míč. Další tři členové obrany ale pracovali na výbornou. Na pravé straně se v posledních utkáních rozehrál Vlastimil Vidlička; hráč, jenž v minulém ročníku musel často snášet ostrou kritiku fanoušků a kterému zřejmě pomohla nově příchozí konkurence v podobě Španěla Gila. Pro změnu na stoperu zářil Jiří Jarošík. Rozpačitost z úvodu sezony zdá se býti pryč – včera Jarošík uplatňoval své zkušenosti, s přehledem sbíral vysoké míče i přihrávky po zemi a jako by se rozpomněl na podzim roku 2001, kdy s Hřebíkovou Spartou v základní skupině Ligy mistrů vyhrál na Feyenoordu 2:0.

Až do šedesáté minuty, kdy domácí snížili a započali cestu za vyrovnáním, tedy zápas mohl být pro Jarošíka drobným déjà vu. Slibné vedení, byť nakonec v nastaveném čase utnuté, bylo výsledkem odhodlané a přesné hry na polovině soupeře a také dobré spolupráce útočníků Kweukeho a Kadlece. Trenéru Lavičkovi se pomalu rýsuje dvojka složená ze silného bijce (Kweuke) a neúnavného a běhavého zakončovatele (Kadlec). První branka byla jasným důkazem – Kamerunec vyhrál souboj s obráncem Feyenoordu,  míč mu hlavou po nepřesvědčivém zákroku obránce zpět přistrčil Matějovský a Kweuke našel na malém vápně Kadlece. Tomu kromě spoluhráčů pomohlo i štěstí, jelikož jeho zakončení patřilo do kategorie nadmíru kostrbatých – čímž se ovšem nyní již nemusíme nikterak zaobírat.

Po herní odmlce zaviněné zraněním včera uprostřed hřiště znovu nastoupil kapitán Marek Matějovský. Troufnu si říct, že už samotná středopolařova přítomnost na hřišti spoluhráčům musela pomoci. Přeci jen má na evropské scéně něco odehráno, vyzkoušel si zahraniční angažmá a jeho konto se chlubí rovněž reprezentačními starty. Důležitou roli v tomto směru bude mít i příští čtvrtek na Letné, kde se omlazenému týmu jeho zkušenosti jistě budou hodit. Spartě stačí v odvetě i remíza 1:1 nebo 0:0; ze všeho nejméně je však třeba, aby hráči v rudých dresech stanovili jako svůj základní cíl udržení čistého konta. Jsem totiž přesvědčen, že Feyenoord přijede do Prahy daleko lépe připravený a hned na začátku bude chtít rozhodnout. Jaká škoda, že se na hřišti soupeře nepovedlo udržet jednobrankový náskok. V případě výsledku 2:1 bych o postupu Sparty pochyboval rozhodně daleko méně.

Žádné komentáře:

Okomentovat