pátek 15. ledna 2016

PÁTEČNÍ FEJETON: Slávek11 zavináč...

Českou politikou hýbe skandál okolo zveřejněné mailové korespondence premiéra Sobotky. Obsah uniklých materiálů ale zatím není tou nejbizarnější okolností případu. Skutečnost, že se něco takového může u nejmocnějšího představitele země stát, šokuje daleko více.

Nemusíte totiž moc přemýšlet, abyste opustili představu, že politik a zvláště pak předseda vlády zcela vypouští neformální konverzaci a komunikuje výhradně prostřednictvím oficiálních toků. Stejně tak není překvapivé, že řadu méně důležitých povinností (jako například novinový rozhovor) přenechává svým poradcům a podřízeným.

Že si však ministerský šéf neohlídá zabezpečení svého počítače, případně e-mailové schránky a používá účet na veřejné adrese, bych v roce 2016 opravdu nečekal a popravdě řečeno nerozumím důvodům, které k tomu Sobotku vedly. Každý mladý ambiciózní člověk se těší na moment, kdy si na vizitku připne kontakt s nějakou lukrativní, výběrovou koncovkou: dejme tomu havlicek@hp.com, havlicek@apple.com nebo havlicek@theguardian.com (jména společností byla zvolena víceméně náhodně). Protože to, co mají všichni, prostě není tak atraktivní.

Možná měl Sobotka opačné pohnutky a po letech ve vysokých funkcích se chtěl nostalgicky ponořit do anonymity či eventuálně coby sociální demokrat tělem i duší více přiblížit svému lidu. Určitou variantou také je, že vládní mailovou adresu nepovažoval za dostatečně přitažlivou. Tuto možnost však vylučuje historická Sobotkova touha a vytrvalost při cestě do Strakovy akademie.

Premiérovo okolí v podstatě od počátku celé kauzy ujišťuje, že se na veřejnost nedostalo nic, co by bezprostředně ohrožovalo bezpečnost republiky. Jistě tomu tak může být; na druhou stranu mi stále unikají důvody, proč počítačoví pracovníci státní sféry nedokáží ohlídat bez nadsázky nejdůležitější laptop široko daleko. Účet na veřejné adrese pak celou událost jaksi korunuje.

A ještě jedno ponaučení tento příběh přináší: některé televizní sci-fi seriály, jejich hvězdní IT technici a dopodrobna odhalené internetové sítě se zas o tolik nevychylují z našeho reálného světa.

Doufejme, že tuto tezi brzy nepřebije nějaká jiná, která by Sobotkovi a celé zemi uškodila daleko více.

A sám hlavní hrdina by si mohl pro změnu založit nový účet. Napadá mě třeba Slávek11@...

Žádné komentáře:

Okomentovat