pátek 27. května 2016

Krev, pot a slzy

Jestli někdy budete hledat emoce koncentrované na jediném místě, není nic snazšího než pustit si zápas Atlética Madrid. Ten nejbližší – a jeden z nejvýznamnějších – se odehraje již tuto sobotu v Miláně a nepůjde v něm o nic menšího než o trofej, po níž touží snad každý malý kluk na světě. Někteří si svůj sen splnili a ušatý pohár uchopili během své kariéry dokonce několikrát, jenže řadě vynikajících fotbalistů či trenérů se této pocty nedostalo.

Na své vítězství v Lize mistrů stále čeká i jistý Diego Simeone. Muž, který se už jako hráč zapsal do paměti mnoha fanoušků po celé Evropě a který má ve svých 46 letech skvostně rozjetou trenérskou dráhu. V každém zápase vykazuje obrovskou motivací a navíc umí onu energii efektivně přenést na své hráče. Tentokrát však touží ještě víc – a pokud si vzpomenete, například strčení do podřízeného, zodpovědného za střídání, v semifinálovém boji s Bayernem Mnichov poslouží jako důkaz.

Finálový večer na San Siru bude bezpochyby podobně nabitý, proto ty emoce v ryzí, koncentrované podobě. Triumf v nejprestižnější evropské klubové soutěži si letos připíše tým z hlavního města Španělska. Zatímco Real by do své vitríny vkládal pohár již pojedenácté, Atlético se může dočkat vůbec poprvé. Taková událost by zároveň uzavřela jednu významnou epochu menšího madridského celku: od ledna roku 2012, kdy se Diego Simeone poprvé usadil na jeho lavičku, totiž zvítězil v domácí lize i poháru, Evropské lize a obou superpohárech. V sobotu může jedenáctka vyvolených tuto cestu uzavřít. Proto se sluší si zajímavý pětiletý příběh jednoho muže a jednoho klubu převyprávět.

Kdo vymáčkne pomeranč?
Na jeho začátku, v sezoně 2011-12, se Los Rojiblancos, tedy červenobílí, potáceli hluboko pod vrcholem španělské fotbalové pyramidy. Od ligového primátu v roce 1996 střídali světlé a tmavé chvilky: za 15 let pod vedením 14 (!) různých trenérů pobyli dvě sezony až v druhé nejvyšší soutěži, nejlepším umístěním bylo čtvrté místo a největším úspěchem vítězství v premiérovém ročníku Evropské ligy.

Na konci prosince 2011 se Atleti nacházeli na desáté příčce tabulky se ziskem devatenácti bodů ze šestnácti zápasů. Když se k tomu přidalo vyřazení z Copa del Rey od třetiligového Albacete, lodivod Gregorio Manzano balil kufry. V kabině zanechal kádr, jehož největší ozdobou byl útočník Radamel Falcao, jehož doplňovali mimo jiných třeba Arda Turan, Filipe Luis, Gabi, Koke nebo Diego Godín.

Známá to jména, co říkáte? Tehdy se hledal někdo, kdo by z vcelku hutného pomeranče dokázal vymáčknout šťávu plnou výher. Ať už by se tohoto úkolu zhostil kdokoli, vyhlídky veřejnosti nebyly zrovna optimistické. Klub totiž dlužil celkem 517 milionů eur, z toho 171 milionů na daních a 52 milionů vlastním zaměstnancům. Vedení přesto stále utrácelo a místo rozumné finanční stabilizace kamuflovalo, kde se dalo. Výsledkem tohoto chování byla například skutečnost, že v roce 2013 údajně patřilo jen šest hráčů prvního týmu přímo Atléticu. Za rohem navíc čekala kontrola UEFA s ohledem na pravidla Financial Fair Play. Kdyby někdo čekal okamžitou resuscitaci, ostatní by si před ním jen klepali na čelo.

Diego Pablo
Den před Štědrým dnem léta páně 2011 rozrazil dveře stadionu Vincenta Calderóna Diego Simeone. Vzhledem k výše uvedenému se nabízelo, že se brzy zase otočí a předá žezlo utrápeného mužstva někomu dalšímu. El Cholo ale přeci jen přinášel jistou naději; vždyť se jednalo o návrat muže, který se na stejném místě s kopačkami na nohou podepsal pod titul z roku 1996. Navíc jsme mohli rozpoznat mnoho vlastností, které ho předurčovaly k trenéřině.

Najmě to byly vůdcovské schopnosti, příkladná bojovnost, zarputilost a ochota zemřít pro co nejlepší výsledek. „Hrál jsem, jako bych měl mezi zuby nůž,“ znal dobře Simeone své silné stránky. Navíc nastupoval na pozici defenzivního záložníka, což je místo, kde se hra a její zákonitosti studují úplně nejlépe. A pak tady byl ještě jeden detail, jenž možná vysvětluje, proč soudobé Atlético hraje tak, jak hraje.

Šest let své hráčské kariéry totiž strávil v Itálii, třetinu z nich v Interu Milán a zbylé dvě v Laziu Řím. Apeninský poloostrov se kromě až nábožensky založeného vztahu ke kopané vyznačuje rovněž taktickým pojetím. Arigo Sacchi se v 80. letech proslavil coby propagátor zónové obrany, rozestavení 4-4-2 a přísné organizace válečníků na trávníku. Jeho trend pokračoval nadále a neminul ani Diega Pabla, který si později uvědomil, že právě tudy lze i bez hvězdných jmen dojít mezi elitu…

První zkušenosti na lavičce pak sbíral v rodné Argentině. Prostřídal čtyři kluby, nejvíce se zadařilo v Estudiantes, jež dovedl k prvnímu titulu po 23 letech, a River Plate. S Evropou přišel do kontaktu v Itálii, kdy jen rok před nástupem do Madridu zachránil Catanii v Serii A. Na první pohled nic zářivého; jenže krátce po převzetí Atletů se ukázalo, že tohle spojení může fungovat.

Utrápené družstvo začalo v La Lize pravidelně bodovat a vytáhlo se na páté místo. Famózní jaro se však neslo především ve znamení Evropské ligy, kterou Simeoneho parta lépe zvládnout ani nemohla. Devět zápasů vyřazovací části, devět vítězství a po finálovém triumfu nad Bilbaem první získaný pohár. Poprvé se ukázalo, že Argentinec je skvělý motivátor, který dodává hráčům odvahu. „Každý den, kdy s námi mluví, slyšíme neustále vyhrát, vyhrát, vyhrát,“ popsal Tiago Mendes. Jenže kromě víry se pomalu rodil i brilantní taktický kolos, první předpoklad pro další povstání madridského Davida.

„Beton“ v praxi
Organizace hry je totiž společně s poctivostí pilířem, na němž v Atléticu staví. Známou fotbalovou pravdu, že chybějící kvalita se musí nahradit zvýšenou bojovností, slýcháme v Česku pravidelně. Jenže málokdo k tomu dokáže přidat neprostupnou obranu, aktivní blok celého mužstva a perfektně sehrané protiútoky.

To jsou totiž zbraně, jimiž El Cholo vybavuje své hráče. Čísla hovoří jasně: ve čtyřech kompletních sezonách pod jeho vedením ve španělské lize (38 zápasů) obdrželi Rojiblancos 31, 26, 29 a naposledy 18 (!) gólů. Diváky po celé planetě sice zajímají útočné akce a individuální parádičky, jenže i strojová defenziva si zaslouží hluboké uznání.

Základním tvarem zpravidla bývá rozestavení 4-4-2 s minimálním prostorem mezi jednotlivými řadami. Přitom si Atleti dávají pozor, aby neustále drželi tento blok pospolu a vytrvalým přesouváním po hřišti zavírali potenciálně nebezpečné prostory. Zároveň se snaží o agresivní napadání, minimálně v některých pasážích duelů. Jakmile totiž sklouznou k prostému odkopávání z úrovně vlastního pokutového území, není pro soupeře složité dostat se do zakončení (viz semifinálová odveta s Bayernem). Fanoušci často volí hanlivá označení beton či autobus, jenže ve skutečnosti se jedná o nesmírně složitý a proaktivní systém, o jehož účinnosti při dokonalém provedení nelze pochybovat.

Italská stopa
Zatím nejzářivějším úspěchem (minimálně do soboty) zůstává ligový primát z ročníku 2013-14. Španělské dvojvládí Barcelony a Realu Madrid se v novodobé historii podařilo narušit jen minimálně – a možná i proto se celou sezonu čekalo na moment, kdy outsider, statečně se držící na čele, povolí. Vydržel. Drama vyvrcholilo v posledním kole, kdy bod na Camp Nou zajistil červenobílým status šampiona.

Jednalo se o možná největší fotbalové překvapení 21. století – až do letošního května, kdy svoji šokující jízdu v Premier League završil na první příčce Leicester City. Když si krátce shrneme prvky jeho hry, narazíme na… systém 4-4-2, neprostupný obranný val, obrovské odhodlání a smrtící protiútoky.

Pokud hledáte přímou souvislost s Atléticem Madrid, naleznete ji. Lišky z Anglie trénuje Claudio Ranieri z Itálie, tedy země, kde dlouho působil i Simeone. Útočný pár Vardy-Okazaki (Leicester) se doplňuje podobně jako dvojice Costa-Villa (Atlético, 2013-14) a Torres-Griezmann (Atlético 2015-16). Obrana je postavená na chasnících, kteří nejdou pro ránu daleko: Wes Morgan (Leicester) a Diego Godín (Atlético). A středu pole vládnou neúnavní odebírači míčů Kanté (Leicester) a Gabi (Atlético).

Není náhoda, že v boji proti ekonomicky silnějším použily dva odlišné týmy s odlišnými hráči a odlišnými trenéry stejné zbraně. A podaly tak důkaz, že fotbal stále zůstává nevyzpytatelným sportem – i přes ohromné množství peněz a komerce, které v něm vidíme dennodenně.

V sobotu večer může živelný kouč Simeone a dříve podceňovaný klub definitivně vstoupit do historie evropského fotbalu. Jejich příběh vzestupu a píle, byť někdy za cenu krásy a nutno podotknout i fair play, by si takovou tečku zasloužil.

Co na to sám Simeone? „Když věříš a pracuješ, můžeš uspět.“ Jak prosté…

(Zdroj foto: independent.co.uk, goal.com)

Žádné komentáře:

Okomentovat