sobota 8. prosince 2012

Jen ne konec světa!


Třináct vstřelených gólů – první místo v této statistice. Čtyři obdržené branky – opět první místo. Kvarteto vítězství –  a další první místo. A teď to nejdůležitější: třináct bodů a celkové první místo. Suverénní bilance Viktorie Plzeň v základní skupině Evropské ligy vmžiku dokazuje, že Západočeši reprezentovali českou klubovou scénu na mezinárodním poli víc než obstojně. Úspěšné působení završili ve čtvrtek večer domácí výhrou 1:0 nad obhájcem trofeje Atléticem Madrid. Když k tomu všemu připočteme i průběžné vedení v domácí Gambrinus lize, můžeme plzeňský podzim označit za nesmírně vydařený. Jenže jedna vlaštovka jaro ne(u)dělá; a proto hvězdné tažení týmu Pavla Vrby nelze hned brát jako dokončený zázrak. Skvěle započatá cesta ovšem v klidu může pokračovat i v příštím roce.

Po pravdě řečeno jsem si nebyl jistý, jakým směrem se Viktoria letos doma i v Evropě bude prezentovat. Dvě úžasné sezony s jedním mistrovským titulem a účastí v Lize mistrů znamenají v Čechách dost na to, aby se dostavilo hráčské uspokojení, herní útlum a (logické) výsledkové propady. Kupříkladu fanoušci Slavie by byli schopni na téma „Dva roky a dost“ přednášet dlouhé a dlouhé hodiny. V Plzni si však se všemi nepříjemnými hrozbami poradili – potřebný impuls a motivaci do kabiny přinesly nově příchozí tváře, které nahradily opory z prvního mistrovského ročníku, a o další fotbalový upgrade se postaral trenér Pavel Vrba. I ve svém pátém roce na klubové lavičce se mu daří ze svých svěřenců vymačkávat absolutní maximum a nabízí jim dostatečný prostor pro zlepšování. Klasickým příkladem individuálního vzletu je defenzivní záložník Vladimír Darida.

V posledním zápase roku 2012 proti Atléticu sice nezářil způsobem, na jaký jsme si od něj zvykli; avšak i tak byl na hřišti hodně platný a častokrát se připomněl bravurně provedenou přihrávkou či fotbalovou akcí. Za brzy končící kalendářní rok udělal obrovský pokrok: mějme na paměti, že nastálo se do plzeňské sestavy prosadil teprve letos na jaře po přestupu Petra Jiráčka. Je obdivuhodné, na jakou úroveň se za tak krátkou dobu dostal – patří k nejspolehlivějším a nejpropíranějším jménům Viktorie. Daridovy výkony upoutaly také pozornost několika zahraničních klubů – na místě dvaadvacetiletého záložníka bych ovšem s přesunem o dům dál ještě počkal. Několik případů českých i zahraničních hráčů ukázalo, že zimní termín není na změnu působiště zdaleka ideální. Darida by se totiž nemusel okamžitě zabydlet v základní sestavě, což může v jeho věku slibnou kariéru nenávratně ovlivnit. V Plzni bude na devadesát devět procent stále nastupovat, navíc si střihne napínavý boj o titul v domácí soutěži a náročná vyřazovací kola Evropské ligy.

V nich podle mého nemusí Plzeň hrát druhé housle. Současný Vrbův tým je natolik silný, že jeho slibně rozjetá jízda se v případě smírného losu dočká dalšího pokračování. Vždyť první místo ve skupině s obhájcem titulu už něco znamená... Viktorii zkrátka mohou na přelomu roků zastavit pouze dvě věci: odchody současných opor – kromě Daridy třeba Limberský či Rajtoral – nebo všude propíraný konec světa.  Ale ono to snad nebude tak horké...

Žádné komentáře:

Okomentovat