středa 6. března 2013

Dotáhne a skončí?


Buď a nebo, do-or-die. Zcela zákonitě stavěl Real Madrid včerejší odvetu osmifinále Ligy mistrů na hřišti Manchesteru United do této roviny. Doma se totiž Bílý balet ničeho velkého asi nedočká - dvanáct kol před koncem španělské soutěže ztrácí na titul rovných třináct bodů a místo dostihů proti Barceloně ho čeká jen boj o druhé místo s Atléticem. Případný triumf v národním poháru, v němž se Real dostal do finále, by tak obrovskou jizvu ani náhodou nezalepil; a tudíž se veškeré naděje příznivců upínají k Champions League. Po těsné výhře 2:1 na Old Trafford a postupu do čtvrtfinále si ve španělské metropoli rozhodně oddechli. A bylo to tedy sakra pořádné „ufff“, nejhlasitější asi z úst trenéra Josého Mourinha.

Úterní duel pro něj možná znamenal vůbec nejdůležitější utkání během téměř tříletého působení na Santiago Bernabéu. A přiznejme si, že až do šestapadesáté minuty zápasu část mysli portugalského kouče někde ve skladu s obavami přebírala katastrofické scénáře. Real to sice zkoušel zleva zprava, nicméně holčina zvaná krásný ofenzivní fotbal kvůli poctivé obraně United vymazala návštěvu Manchesteru z diáře a ani vyhlášený fešák Ronaldo tuto pohlednou dívku nepřesvědčil, aby přeci jen přišla. Ve 48. minutě navíc Ramos nechtěně rozvlnil vlastní síť a hosté v tu chvíli potřebovali vstřelit rovnou dvě branky. Za dané konstelace se nejednalo o nic extra pravděpodobného. Jedenáct minut po pauze však turecký sudí Cakir významně otočil kormidlem zápasu: Nanimu udělil hodně přísnou červenou kartu a na Rudé ďábly vytasil pekelnou zbraň.

S nabídnutou příležitostí si španělský gigant poradil. Střídající Luka Modrič brzy vyrovnal a obrat dokončil Cristiano Ronaldo. Portugalec sice na hřišti po většinu času dostával tak málo prostoru, že by si na něm přešlapovačku dovolil snad jen somálský reprezentant; jenže ke vstřelení rozhodujícího gólu mu pak stačil jeden sprint završený skluzem. Coby bývalý hráč The Reds postup zvlášť výrazně neslavil a euforie jsme se nedočkali ani od Mourinha, který po závěrečném hvizdu přiznal, že prohrál lepší tým a že jeho svěřenci měli předvést o hodně kvalitnější výkon. Projevy obdivu a respektu k protivníkům nepatří mezi Mourinhovy oblíbené kratochvíle, na tiskových konferencích si do pusy většinou bere UEFU (Barcelonu, špatného trávníkáře, holuba na střeše stadionu nebo neukázněné diváky – doplň dle nálady). Tentokrát se ale zachoval velkoryse - a v případě Manchesteru United se něco podobného nestalo poprvé. Změna chování evokuje jednoduchou otázku s přetěžkou odpovědí. Připravuje si snad půdu pro budoucí působení na severu Anglie?

Možné to je. Všeobecně se totiž očekává, že Mourinho už letos v květnu opustí hájemství Juana Carlose I. a vrátí se k milované Alžbětě II.. Po loňském prvenství v La Lize se mu v probíhající sezoně nepodařilo nastartovat válec, jež před rokem zbořil téměř vše, co se dalo; a jede spíš na volnoběh. Objevily se klubové spory, válka kouče s hvězdami Casillasem a Ramosem, nepovedená ligová pouť a několikeré postesknutí po britské kopané. Tento ročník může José Mourinho zachránit úspěchem v Lize mistrů a právě k ní bude celé jaro směřovat. Pokud se mu ji povede vyhrát, Španělsku v případě lákavé nabídky zamává a rád Pyrenejský poloostrov opustí. O jiné možnosti nelze moc uvažovat, šedovlasý elegán miluje nové výzvy a nebude toužit po pokračování boje s madridskými větrnými mlýny. O něco zapeklitější situace nastane, jestliže na evropskou trofej nedosáhne. Červíček v hlavě zahlodá a na řadu přijde složité uvažování: odejít k radosti nepřátel bez cenné Ligy mistrů, nebo ještě rok honit ego i s rizikem dalších sporů? K této otázce nechce José Mourinho dospět, a proto se letos přetrhne, aby Champions League ovládl. Jednu těžkou překážku má za sebou a těžší sotva najde. Dotáhne Ronalda a spol. k vítězné jízdě?  

Žádné komentáře:

Okomentovat