neděle 31. března 2013

Mise splněna


Mise splněna! Konečně. Nejen radost z vítězství, ale také lehké zadostiučinění a slastný oddech prožívali sparťanští fotbalisté v sobotu večer. Utkání 21. kola Gambrinus ligy s Viktorií Plzeň zvládli výtečně: díky zasloužené výhře 1:0 se dotáhli na první místo tabulky, zdramatizovali boj o ligový titul a dokázali, že skvělý fotbal se nehraje jenom na západě Čech. A především poslední zjištění jim udělalo nesmírnou radost; vždyť dosud se chvála a obdiv lepily hlavně na Viktorku a na Letné to nenesli zrovna lehce. O motivaci před hitem jara tedy bylo postaráno. 


A skutečně. Již dlouho jsem od Rudých neviděl tak soustředěný, nebojácný a odhodlaný výkon. Snaha po dlouhé době opět zastínit moderní plzeňský fotbal čněla nad hlavami a pod nohama domácích od první minuty. V některých případech (Matějovský, Holek, Hybš) sice vynikaly individuality, ale prim hrálo kolektivní pojetí – vysoký presink, včasné dostupování soupeřů a rychlá kombinační hra. Sladit všechny tyto atributy dohromady a pokusit se předvést je na hřišti se mohlo krutě nevyplatit, nicméně v sobotu večer se týmu Vítězslava Lavičky podařilo vše.

Už v úvodních pasážích prvního poločasu se Sparta dostala do několika slibných příležitostí a často zatlačila Plzeň při rozehrávce do úzkých, jenže gól ne a ne dostavit se. Střelecké trápení asi krapet vystrašilo domácí příznivce a trenéry, protože se dalo čekat, že postupem času Letenským začnou docházet síly, přestanou hrát aktivně a nabídnou šance Viktorii. Dvacet minut po pauze se už zdálo, že se tak skutečně stane; nicméně v osmašedesáté minutě mazácky proměnil David Lafata skvělý centr Krejčího v nádhernou branku.

Západočeši se do závěrečného hvizdu k ničemu, co by jim mělo zajistit alespoň bod, nedostali. Sparťané pokračovali v koncentrovaném bránění a uhlídali veškeré potenciální hrozby – mezi nimi také Pavla Horvátha. Kapitán a klíčový hráč osmifinalistů Evropské ligy nedostal potřebný prostor k diktování hry a po většinu utkání se ztrácel v jeho rychlém tempu.

Rychle a zběsile se nyní budou oba dva týmy rvát o triumf v české ligové soutěži. Třetí Olomouc ztrácí pět bodů, což lze devět kol před koncem považovat za mezeru dostižitelnou, byť poměrně vyvinutou. Dostihy to budou zajisté zajímavé: fotbalová kvalita je na takřka totožné úrovni, a proto může hrát klíčovou roli odhodlanost - Spartu požene vidina návratu na trůn, Plzeň pro změnu odplata za sobotní porážku. Faktorů je ale celá řada, například zkušenosti, kterých mají více Vrbovi svěřenci, nebo los. Fanoušci se mají ve zbývajících dvou měsících opravdu na co těšit!

Žádné komentáře:

Okomentovat