pondělí 20. července 2015

Změna je Sparta

V současných dnech stoupá libido českých fotbalových fanoušků vzhůru stejným tempem jako rtuť teploměrů v parných červencových dnech. Důvod? Po zdánlivě nekonečně dlouhé letní přestávce se opět blíží období, kdy se budou fotbalisté prohánět po českých stadionech a snažit se upoutat spoustou branek, zajímavými situacemi a strhujícími příběhy. Už v pátek se rozbíhá Synot liga a i přes občasné výhrady se na její začátek velká část publika těší. Jak to tradičně bývá, zprvu si budeme muset zvyknout na několik změn.

O nové prvky není nouze třeba v rudé části hlavního města. Již v průběhu jara nahradil Vítězslava Lavičku na trenérském postu Zdeněk Ščasný. Důvody odvolání oblíbeného trenéra byly jasné: druhá místa, rozpačité působení na evropské scéně a skomírající herní projev na Spartě ke spokojenosti prostě nestačí. Příchozí kouč náročnou misi získat v omezeném počtu utkání mistrovský titul nesplnil, ale důvěru pro nadcházející sezonu dostal. Ve finišujícím přípravném období pak Letnou pod jeho vedením táhl silný průvan s jediným cílem: vytáhnout historicky nejúspěšnější tuzemský klub zpět na čelo ligového pelotonu.



Jako nejzajímavější se jeví přechod na nové herní rozestavení. Místo tradičního modelu 4-5-1 (v různých numerických modifikacích) se fotbalisté na hřišti staví do formace 3-5-2. Zatímco v Evropě i ve světě se tříobráncový systém u některých celků (alespoň jako jedna z variant) vyskytuje či vyskytoval – Juventus, Liverpool, Bayern Mnichov, reprezentace Chile – v Česku se o něj v posledních letech pokoušel jen trenér Kotal ve Zbrojovce Brno. Jako vše hmotné i nehmotné má tato taktická varianta své pro a proti a až ostrá střetnutí ukáží, zdali s ním tým prorazí.

První prověrky ale naznačují, že jistý posun vpřed se na obzoru přeci jen rýsuje. Přestože na přípravné zápasy během letních kempů musíme pohlížet vždy s jistou rezervou, ve hře lze zpozorovat prvky, jež především v minulé sezoně zoufale chyběly. Nový herní styl přináší především větší variabilitu v ofenzivě. Dvojice útočníků – při zranění Davida Lafaty nastupovali většinou Ladislav Krejčí a slibná posila Marco Paixao – společně s křídelními beky zaměstnávají soupeře četnými náběhy za obranu a do pokutového území; větší volnost na podhrotové pozici pasuje Bořku Dočkalovi. Důležitou částí herního plánu se stává také vysoký, agresivní presink.

Zatímco střílení gólů a tvorba šancí Spartě docela klape, trenér Ščasný vyjadřuje nespokojenost s obrannou hrou na vlastní polovině. Součinnost tří obránců v jakémkoli složení nebyla v přátelácích ideální. Hráči jsou v číselném rozdělení 3-5-2 často nuceni bránit jeden na jednoho bez vzájemného zajišťování, a každá chyba je tak bolestná a viditelná. Jaká trojice bude nakonec nastupovat, ví kromě realizačního týmu už jen hvězdy. Nejslibněji se na tomto postu v přípravě dařilo paradoxně povoláním záložníkovi Lukáši Marečkovi.

V ostrém tempu mistrovských utkání ale mohou veškeré dojmy a předpoklady z předsezónních testů jít stranou. Oproti uplynulému období má nicméně současná Sparta jednu výhodu: pokud dojde k poklesu formu či zraněním, šířka hráčského kádru nabízí alespoň papírově daleko více náhradních možností. Směrem ven se vydali pouze Pavel Kadeřábek a jarní host Václav Kadlec, novými tvářemi jsou zmiňovaný Portugalec Paixao, další útočníci Fatai a Litsingi a krajní obránci Markus Steinhöfer a Martin Frýdek. Z hostování se navíc vrátil Josef Hušbauer a blízko angažmá je i stoper Ondřej Mazuch.

Právě nedostatečnou šíři soupisky hlasitě kritizoval kouč Ščasný po svém příchodu. Je patrné, že jeho slova byla vedením klubu vyslyšena. Nyní už záleží pouze na trenérovi a jeho týmu, jak bude sezona úspěšná. Kromě mistrovského titulu bude Sparta bojovat i o postup do základní skupiny Ligy mistů. Letos vede cesta přes takzvanou nemistrovskou fázi kvalifikace: první překážkou bude CSKA Moskva – náročný, ale hratelný celek. Příští týden tak všechny provedené změny čeká ostrá zkouška. Přinesou úspěch?

(Zdroj foto: lidovky.cz, isport.blesk.cz)

Žádné komentáře:

Okomentovat