čtvrtek 14. června 2012

EUROpoznatky - díl čtvrtý: Probere se Nizozemsko?


Pouze špetku naděje v závěru; nic víc nepovolili němečtí fotbalisté svým soupeřům z Nizozemska ve středečním zápase skupiny B na mistrovství Evropy. Mario Goméz dostal dvěma zásahy tým trenéra Joachima Löwa do vedení a trápící se Oranjes si s gólovou odpovědí dlouho nevěděli rady. Až Robin van Persie 17 minut před koncem překonal pečlivou obranu Němců, jenže od té doby se skóre již nehnulo. Po prohře 1:2 je Holandsko na pokraji vyřazení – k postupu musí porazit Portugalsko rozdílem dvou branek. Naopak Německu stačí získat v posledním utkání s Dánskem bod, za určitých okolností mohou dokonce i prohrát.

Takovou možnost si ale nikdo u našich západních sousedů nepřipouští. I já jsem na sto procent přesvědčen, že bronzoví medailisté z posledního mistrovství světa se mezi osm nejlepších celků starého kontinentu podívají. Sehraný tým, kvalitní brankář, dobrá hra v úvodních dvou zápasech základní skupiny... a hlavně Mario Goméz! Tak zní důvody, proč se Němci nemusejí obávat Dánů a proč ze dvou střetnutí získali šest bodů.

Všechny tři góly, které významně přispěly ke stoprocentní úspěšnosti, vsítil právě Goméz. Šestadvacetiletý útočník navázal na skvělé výkony v dresu Bayernu a táhne svoji reprezentaci evropským šampionátem. Ve středu proti Nizozemcům se prosadil dvakrát a pokaždé nádherným způsobem: dvacátá čtvrtá minuta – po přesné přihrávce Schweinsteigera se na hranici vápna otočil s míčem a obstřelil Stekelenburga; třicátá osmá minuta – Schweinsteiger opět poslal kolmici do pokutového území a číhající Goméz zakončil k zadní tyči. Nic uspěchaného ani náhodného, nýbrž vědomé a promyšlené kroky. Nutno ale podotknout, že ódy nemohu pět jen na zakončovatele akcí. Za vítězstvím stojí kompletní mančaft.

Mančaft, který považuji za nesmírně vyrovnaný, kompaktní a nebezpečný. Moc se mi líbí, jak Němci hrají. Dnes se nenechali v prvních minutách rozhodit a čekali na vhodnou příležitost i přes to, že jejich soupeř držel míč a téměř k ničemu je nepouštěl. Po získání vedení se šikovně stáhli a v klidu kontrolovali vývoj duelu. Navíc jako turnajoví specialisté půjdou nahoru a dají o sobě ve vyřazovacích bojích výrazně vědět. Nebo ne? Uvidíme. Pro tuto chvíli však opouštíme Německo...

...a přesuneme se k Nizozemcům. Před zahájením EURA jsem je tipoval na finalisty (mimochodem se v něm dle mého subjektivního názoru měli utkat právě s Němci), ovšem dvě prohry v základní skupině jim - a také mně - zkomplikovaly plány. V případě, že neporazí Portugalsko o dva góly a Dánsko zvítězí nad Německem, poletí zpět do Amsterdamu daleko dříve, než si přáli. Jedno pozitivum se ale možná na případném návratu najít dá – je dost pravděpodobné, že po příjezdu domů se konečně shledají s atributami, které si na Ukrajinu nepřivezli a které nutně potřebují pro úspěch – formu obranné čtyřky, pohyb na polovině soupeře a větší produkci střel. Zatím jim zmíněné prvky na turnaji chybí. Najdou je už v neděli v Charkově před zápasem o všechno, nebo se budou předčasně pakovat? Já osobně jsem dost zvědavý. 

Žádné komentáře:

Okomentovat