neděle 10. června 2012

EUROpoznatky - díl druhý: Dánské překvapení


Již polovina národních týmů má za sebou úvodní zápas na mistrovství Evropy – v pátek jsme viděli drtivou prohru české reprezentace a sobotní večer přinesl duely nejtěžší základní skupiny šampionátu. Gólů sice moc nepadalo, závratný fotbal to v utkáních Nizozemsko-Dánsko a Německo-Portugalsko taky úplně nebyl; ovšem nedá se říci, že by se starý kontinent nudil. Dvě výhry 1:0 znamenají pro Dánsko a Německo nejen tři body, ale i slibný vstup do zápolení o dvě postupová místa.

Zejména Dánové si mohou libovat blahem. Proti jednomu z favoritů turnaje Nizozemcům poctivě bránili, trpělivě čekali na svoji příležitost a nakonec se radovali z jednogólového vítězství. Jasná a především nacvičená taktika jim dnes vyhrála zápas. Kdyby se takto prezentovali v pátek Češi, možná by jejich zápas neskončil tak, jak skončil. I když byl dánský styl defenzivní, dokázali po celých devadesát minut (!) alespoň chvilkami pozlobit obranu soupeře. Zodpovědné vracení se vzad se jim vyplatilo na sto procent, protože Holanďané si až na pár drobných příležitostí nevytvořili žádnou vyloženou šanci. Arjen Robben se sice několikrát snažil o zakončení, jenže jeho střela levou nohou si bránu za cíl ani jednou nevybrala.

Do prostoru mezi třemi tyčemi mířil také Robin van Persie. Útočník Arsenalu a nejlepší střelec Premier League této sezony se však v sobotu večer v Charkově neprosadil. Na závěrečných dvacet minut mu přišel na hřiště pomoci další skvělý forvard – Klaas-Jan Huntelaar, pro změnu kanonýr německé Bundesligy. Dohromady dali za soutěžní ročník 2011/12 ve svých ligách 59 gólů, jenže do dánské branky se netrefil žádný z dvojice. Právě mezi Huntelaarem a van Persiem se nizozemský kouč Bert van Marwijk rozhodoval, když přemýšlel o pozici hrotového útočníka ve své formaci 4-2-3-1. Nakonec si do základní sestavy pro střetnutí se severským soupeřem vybral van Persieho, na což si dravý konkurent Huntelaar v médiích stěžoval. Jeho volání je podle mého ale hodně neoprávněné: i přes stoupající kvalitu německé nejvyšší soutěže se pořád branky trefují snáze v Bundeslize než v Premier League. Na druhou stranu je hodně troufalé, abych jako český fanoušek seriózně porovnával dva světové střelce, když vezmeme v potaz současnou situaci v útoku vlastního národního týmu...

A tím se znovu oklikou dostáváme k Čechům. Vrátím-li se ještě jednou k porovnávání Bílkova týmu s dánským celkem, je pravda, že rozdíl ve kvalitě zřejmě najdeme. Hned několik členů jedenáctky trenéra Olsena hraje anglickou, nizozemskou či francouzskou ligu a jsou velice slušně technicky vybaveni. Ale nedokážu přijmout názor, že by výkonnostní mezera dosahovala až takových výšin, jaké plynou z odlišných výsledků v prvních zápasech. Na reprezentační úrovni totiž polovinu úspěchu tvoří systém. Dánové ho tentokrát skvěle provedli a proti Portugalsku dobrý výkon určitě budou chtít zopakovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat