sobota 9. června 2012

EUROpoznatky - díl první: Jedna kolmice nestačí


Všechno špatně. Dvěma prostými slovy se dá jednoduše zhodnotit výkon české reprezentace v úvodním zápase mistrovství Evropy proti Rusku. Krutá prohra 1:4, kromě jediné branky v podstatě žádná vyložená šance, chabá defenzivní činnost, nepříliš povedené individuální výkony a také z mého pohledu špatně zvolená taktika – asi takto bych shrnul hlavní body, které vedly k nepovedenému začátku šampionátu.

Nemusíme vůbec diskutovat o nepříjemnosti výsledku. Každá prohra v zahajovacím zápase velkého turnaje bolí a dokáže zamíchat nejen vývojem skupiny, ale i psychikou hráčů. O čtyřech obdržených brankách se už radši zmiňovat nebudu. Na sebevědomí nepřidá ani skutečnost, že Pilařův vstřelený gól byl výsledkem ojedinělé kolmé přihrávky Jaroslava Plašila. Jenže předvedená hra ve zbytku zápasu a taktika nepřizpůsobená soupeři a dané situaci vyvolává pesimistické myšlenky a řečnické otázky: Kam zmizela kombinace (či alespoň její náznak) před pokutovým územím soupeře? Proč ve Wroclawi absentoval v českých barvách pohyb bez míče? Kolik času v přípravě věnoval trenér Bílek sehrávání obrany? A opravdu si někdo z realizačního týmu myslel, že proti skvělému ruskému útoku lze nastoupit bez štítového záložníka s převážně defenzivními úkoly?

Do prvního inkasovaného gólu v patnácté minutě se přitom dalo hovořit o slibném vstupu do utkání. Hrálo se na polovině soupeře, Rosického parta držela míč a hledala cestu k vytvoření první šance. Útočné snahy v sobě ovšem skrývaly velké nebezpečí. Výše popsaná absence defenzivního středopolaře vedla k mezerám mezi stoperskou dvojicí a zbytkem týmu a dopředu sprintující krajní obránci zase dopřávali Rusům prázdná místa na krajích. Ve volných prostorech poté došlo k několika přečíslením a dvě rychlé branky v síti Petra Čecha byly rázem na světě. Kolikrát jsem měl jen za první poločas pocit, že obranná čtveřice spolu hraje poprvé. I když... možná tomu tak opravdu bylo. Podle všeho až den před zápasem se Michal Bílek definitivně rozhodl o obsazení na postech stoperů (Hubník-Sivok). Nejprve totiž holohlavý stratég počítal na pozici středního obránce s Michalem Kadlecem – což dokonce potvrdil v rozhovoru před dvěma týdny – a přesto se ho nakonec rozhodl posunout na kraj. A právě přes Kadlece proudila do vápna většina ruských šancí.

Tolik obrana. Útok si však nevedl o mnoho lépe; řekl bych, že vlastně stejně. Nejprve se za nerozhodného stavu hnali před Malafejeva úplně všichni, ke konci zápasu skoro nikdo. Po celou dobu ale bez pohybu. Před odjezdem na EURO jsem z úst všech členů výběru slýchával o plánech na „pozornou hru zezadu a bleskové protiútoky“. A kdy jindy by tento plán měl býti použit, než když se hraje s nejsilnějším celkem ze skupiny A? Dnes jsme na stopu nějakého brejku čekali marně. Naopak Rusové vždy a za každé situace věděli, kdy, kam a jak si mají naběhnout.

Kritiku si rozhodně reprezentanti se lvem na prsou zaslouží a v sobotních novinách jí bude hodně. Přesto nesmíme věšet hlavy dolů. Čechy stále čekají ještě dva zápasy – v úterý utkání proti Řecku a sobotní střet s domácím Polskem. I dnes se ve Wroclawi ukázalo pár jedinců v dobrém světle. Petr Jiráček před nepochopitelným přesunem na pravé křídlo působil ve středu zálohy (znovu „pouze“ směrem vpřed) dobře a Theo Gebre Selassie si na kraji obrany říká o angažmá ve špičkovém evropském klubu. Za tři dny se k nim ale musí přidat další spoluhráči. Pro úspěch potřebují společně vytvořit více než jen jednu povedenou kolmici...

Žádné komentáře:

Okomentovat