středa 20. června 2012

EUROpoznatky - díl pátý: Dlouhý den - jaká noc?


Zítra se Slunce chystá na extrémně dlouhou šichtu – jedenadvacátý červen je dnem letního slunovratu a otec světla pobude na obloze přesně 984 minut, nejvíce z celého roku. A troufl bych si říci, že přáním českého lidu je, aby na nejdelší den navázala i stejně dlouhá noc. Proč? Protože v případě vítězství Čechů ve čtvrtfinále fotbalového EURA proti Portugalsku by opravdu bylo co oslavovat.

Nechci se uchylovat ke slůvkům jako „zázrak“ nebo „šok“, která patří spíše do pohádek než k fotbalu, avšak případná účast mezi čtyřmi nejlepšími evropskými celky se s klidným srdcem pisatele takovými přívlastky označit dá. Nejdříve ze všeho ale toužím přispět svojí troškou do mlýna ohledně (pseudo)kauzy Bosák vs. Klaus+Ochvat. Pán Hradu si v nedělním rozhlasovém rozhovoru posteskl, že televizní experti nevěnovali dostatečnou pozornost rozboru gólové šance z poslední minuty zápasu České republiky s Polskem. Načež mu komentátor ČT Jaromír Bosák prostřednictvím Twitteru s notnou dávkou ironie nabídl pozici hosta ve studiu. A o pár desítek hodin později se od mluvčího prezidenta Radima Ochvata dozvídáme něco ve smyslu, že by si „chytrý Bosák radši sám měl obléci kopačky a pomoci na hřišti“. Poslední argument mi připadá přinejmenším hodně nesmyslný. Kritika čehokoliv není a nikdy nebude podmíněna stoprocentním umem dané činnosti. Kdyby tomu tak bylo, slovo kritika by jednoduše neexistovalo...

S takovým stavem věcí by byli spokojeni čeští hráči a trenéři (však sami víte...); ale o tom až po konci turnaje. Teď všichni napjatě čekáme na výkop úvodního čtvrtfinále mistrovství Evropy, jehož vítěz si zajistí medaili minimálně bronzového odstínu. Jak ji dostat do Prahy na úkor Lisabonu? V první řadě je třeba ubránit Cristiana Ronalda. Portugalsko disponuje silným mančaftem, jež má v každé řadě velice dobré fotbalisty. Ale výkon křídelníka Realu Madrid ovlivňuje týmový projev ze všeho nejvíc – buď je hodně kvalitní (když se Ronaldo trápí), anebo je hvězdný (když Ronaldo září). 

Úkol ubránit Ronalda leží na muži, kterému se doposud na EURU povedlo úplně všechno – Theo Gebre Selassie. Jsem přesvědčen, že ho dovede zdárně splnit; ovšem pouze za cenu omezení podpory ofenzivy. Právě tady může zítra váznout snaha českého týmu o vstřelení gólu; stejně jako ve středu hřiště, kde kvůli poraněné patě zřejmě podruhé za sebou nenastoupí kapitán Tomáš Rosický. Proti Polsku ho trenér Bílek nahradil plzeňským záložníkem Danielem Kolářem a stejná volba se očekává i proti Portugalcům. Já osobně bych ale vytáhl jinou variantu – Vladimíra Daridu. Nelze říci, že Kolář v sobotu zklamal, jenže nic zářného také nepředvedl. Naopak Darida se o šanci přihlásil v přípravných zápasech proti Izraeli a Maďarsku. Hru se v nich pokoušel rozhýbat, nevolil alibistická řešení - což přesně je (především v reprezentaci) vlastnost Koláře. Jediný argument proti eventuálnímu nasazení Daridy je jeho nezkušenost; lidově řečeno se fotbalový lid bojí, aby se „z toho nepo...“.

Tak či tak, rozhodnutí o konečném složení sestavy zůstává na Michalu Bílkovi. Pravděpodobně ničím nepřekvapí („vítězná sestava se nemění“), byť je to, myslím, velká škoda. Na druhou stranu si přiznejme, že výkon proti Polsku byl na současné poměry vskutku excelentní a nálada fotbalové veřejnosti rychle vystoupala na vysokou hladinu. V posledních dvou letech ale pozitivní ovzduší předznamenávalo pád. Snad to tak nedopadne zítra...

Žádné komentáře:

Okomentovat