pondělí 6. února 2012

Muži na svém místě

Walcott - van Persie: gól! Walcott – van Persie: gól! Hned dvakrát si toto spojení zopakoval anglický komentátor během sobotního utkání Premier League mezi Arsenalem a Blackburnem. A jenom slovo gól vyřknul osmkrát a až na jednu výjimku vždy slavili fanoušci Gunners. Jejich hrdinové totiž na domácím stadionu zdolali své soupeře 7:1 a největší zásluhu na tom měl kapitán Robin van Persie. Tři góly dal a na dva nahrál.

Jeho přínos pro tým Arsena Wengera je skutečně obrovský. Nesvědčí o tom jen jeho 22 vstřelených branek v nejvyšší anglické soutěži, ale i mnoho asistencí a především skvělé výkony. Všechny tři aspekty předvedl i ve zmiňovaném zápase proti Blackburnu. Ve druhé a osmatřicáté minutě doklepl do sítě luxusní přihrávky Thea Walcotta a už o dvě minuty později vykouzlil na prahu útočné třetiny z pozice zády k brance nádhernou kolmici na Oxlade-Chamberlaina, který pohotově a úspěšně zakončil. Pravý kapitán. I když.. Možná už brzy nebude jeho domácím stánkem Emirates Stadium, nýbrž jiný fotbalový chrám. V červnu roku 2013 mu totiž končí smlouva a van Persie zatím nejeví přílišný zájem o její prodloužení. Pakliže k dohodě nedojde do konce sezony, lze očekávat změnu dresu v rámci Premier League, nebo dokonce stěhování mimo Ostrovy. Ztráta klíčového hráče je hodně bolestivě vyhlížející představa, a proto bych se ho snažil stůj co stůj v Londýně udržet. Těžko však říci, jak by si nizozemský kanonýr vedl v jiném klubu. V současné době je hra Arsenalu stavěna hlavně na něm, což by například v Manchesteru City, Realu či Barceloně bylo hodně složité.

Jeden odchod má ovšem Wenger už jistý – Thierrymu Henrymu brzy skončí hostování z New Yorku Red Bulls a vrátí se zpět za oceán. Henry přišel na krátkou výpomoc na začátku ledna a od té doby dal za 98 odehraných minut dvě branky, což není úplně špatná bilance. Je na něm vidět, že potřebný instinkt za čtyři a půl roku působení mimo Premier League rozhodně neztratil. Kromě skórování si ho Wenger mohl přivést i z jiného důvodu: v červnu má údajně skončit na lavičce asistent francouzského manažera Pat Rice, čtyřiatřicetiletý Henry je jedním z adeptů na uvolněné místo, a proto je v současné době „proklepáván“. Fanoušci by byli jeho návratem v trenérské roli určitě potěšeni.

Třeba bude Henry od července dělat rozcvičku Tomáši Rosickému. To nicméně nezáleží pouze na složení realizačního týmu, ale i na rozhodnutí českého reprezentačního kapitána o svém působišti. On sám není spokojený s počtem šancí, které dostává v zápasech anglické ligy, a média se dohadují o možném přestupu do Wolfsburgu nebo Olympiakosu Pireus. Přesto Rosický odehrál celý sobotní zápas a jenom smůla nepřála tomu, aby vstřelil gól. Byl hodně aktivní a ukázal, že ještě nepatří do starého železa. Jednu věc bych mu i tak vytknul. Netýká se utkání s Blackburnem, ale toho středečního na hřišti Boltonu. Rosický přišel na trávník na posledních deset minut, odvedl slušný výkon, avšak postrádal jsem u něho bojovnost a touhu po místě v základní jedenáctce. Když přeci nenastupuji stabilně, každou šanci se snažím využít a během deseti minut na hřišti lítám sem a tam. Ale Rosický stál na půlce a koukal se, kterak útočník van Persie sprintuje bránit rohový kop.

V sobotu však bylo vše v pořádku a Wenger se podle všeho v dalších utkáních zase bude rozhodovat ve středu zálohy mezi Rosickým a Ramseym. Někteří novináři, zejména z řad bulvárních, předpovídají, že to také může být jedno z posledních rozhodování Francouze jako manažera Arsenalu. Spekuluje se, a u některých sázkových kanceláří si na to můžete i vsadit, že v létě rozhýbe trenérský trh případný konec Josého Mourinha v Realu Madrid a jeho touhu po Anglii poté vyslyší představenstvo Gunners. Osobně si nemyslím, že by takový krok zrychlil proces znovuzískání trofeje pro tradiční anglický klub. Wenger je spjat s Arsenalem a dlouhodobě ho drží na čelních ligových příčkách. Získání jakéhokoliv titulu je podle mého názoru jen otázka času a nikoliv trenéra. Na Emirates pohár může zavítat i s Wengerem. Ten však bude potřebovat udržet van Persieho...

Žádné komentáře:

Okomentovat