pondělí 21. ledna 2013

Touha rozhodovat


Najdete ji všude – v televizi, rozhlasu, tisku, na internetu či ulici. Prosebně touží setkat se s každým z nás a jako správná dámská mrcha si moc a moc užívá, že se o ni všichni zajímají; že ji všichni chtějí. Uniknout z jejích spárů vyžaduje vynaložení obrovského úsilí – ideálně odjezd za hranice českých luhů a hájů. Ví, že za pár dnů bude, holka jedna neposedná, pryč a že se v nejpravděpodobnějším případě pět let zase (zaplaťpánbůh) neobjeví. Zkrátka a jednoduše - přímá prezidentská volba ovládá Česko. Ale je to vlastně ještě volba? Jsou veškeré debaty, články, gesta a příměry, které od počátku ledna bez přestání sledujeme, součástí námi vysněné „demokratičtější“ cesty? Ne, nejsou. Ve skutečnosti přihlížíme jedné velké falešné show. Show, kterou máme před očima a respektujeme ji; ba co víc, my ji dokonce i hrajeme. Jakým způsobem?

Velmi prostým. Většina z osmi a půl milionů potenciálních voličů dá při svém rozhodování o budoucím prezidentovi na vnější dojem, na veřejné působení obou kandidátů (pro jistotu připomenu, že se jedná o Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana) a na četné populistické – z velké části nesplnitelné – sliby. Takové plusové body se dají získat lehce především v televizních a rozhlasových debatách, rozhovorech pro tištěná média či prostřednictvím pompézních bilboardů. A tak pozorujeme osobní útoky ze strany aspirantů o křeslo na Hradě, nemilosrdně vyhlížející gesta a verbální kopance na všechny kolem sebe. Tu Miloš Zeman vtipně (pomocí bonmotů, chcete-li) upozorňuje na slabiny moderátora, tu Karel Schwarzenberg exemplárně odejde ze zasedání Poslanecké sněmovny kvůli „nesouhlasu s amnestií.“ V podobném tónu, jen s odlišnými slovy, bych mohl s klidným srdcem pokračovat dál a dál... Namísto názorového střetu máme tu čest vidět boj osobní.

Útočnou a hereckou formu kampaně však nelze ani jednomu z pánů nikterak vyčítat – je logické, že se zařídili podle poptávky a veřejných průzkumů. Vědí, že jen malá část voličské veřejnosti se důkladně zaobírá programem či něčím, co by se alespoň vzdáleně dalo jako program nazvat. Divadlo proto jede naplno a do této soboty se nezastaví. Na konci mých myšlenkových pochodů plynoucích z prostého bytí občanem země české mi tedy vychází jediné: přímá volba je zbytečný, nabubřelý a nedůstojný populismus!

Stačí se podívat na základní fakta. Prezident nemá v České republice žádné významné pravomoci; přesto se sami tváříme, jako by jich byl přehršel. A stejně se chovají také uchazeči o funkci. Vystavují na odiv své politické názory na různá témata (od důchodů až po daně) a popisují případné kroky v úřadu (které ve skutečnosti k ničemu významnému nepovedou). Ovšem o tom pozice hlavy státu není. Vždyť vybírat prezidenta podle schopnosti slibovat, ironizovat a očerňovat je už na první pohled nesmyslné. Jenže právě tak se ve skutečnosti chováme. Někteří z nás automaticky a vědomě, jiní podvědomě a neradi. Ale tak jsme si to přáli. Chtěli jsme rozhodovat a nyní konečně máme tu možnost. Nevadí, že v podstatě o ničem nerozhodujeme. Hlavně, že rozhodujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat