pátek 4. ledna 2013

V řad nastoupit!


Přelom roků určitě nebyl pro fotbalisty Queens Park Rangers obdobím výrazně příznivým. Klub bojující o záchranu v Premier League prohrál den před Silvestrem na domácím hřišti s Liverpoolem vysoko 0:3; a to navíc po jednom z nejhorších výkonů, jakého jsem kdy byl v nejvyšší anglické soutěži svědkem. Nový rok tak QPR vítali v pozici vpravdě nezáviděníhodné - na úplném konci tabulky. A k lednovému losu se také nedalo vzhlížet s nadějemi, vždyť londýnský celek měl v kalendáři poznačeny souboje kupříkladu s Tottenhamem, Manchesterem City nebo – na úplný začátek – s Chelsea. Na jejím stadionu se Rangers představili již druhý den roku 2013 a oproti všem předpokladům ji po bojovném výkonu senzačně porazili 1:0.

Situace týmu z Loftus Road tedy na krátkou chvíli alespoň trochu zrůžověla. QPR se v tabulce dotáhli na předposlední Reading, nicméně k pozicím zajišťujícím setrvání v Premier League jim stále chybí šest bodů. V čele rozjeté stíhací jízdy stojí velezkušený manažer Harry Redknapp, který před více než měsícem vystřídal neúspěšného Marka Hughese. Prozatímní bodové srovnání obou mužů hovoří jasně: Redknapp urval pro Rangers 9 bodů v 8 zápasech, zatímco Hughes si připsal pouze 4 body během 12 zápasů na lavičce. A přitom by se dalo čekat, že zrovna Mark Hughes se bude soubojů o udržení bát jako komár tmy. Proč? Loni si pod jeho vedením Queens Park Rangers své místečko v nejvyšší soutěži zajistili až minutu po dvanácté; jistoty statusu účastníka Premier League se dočkali teprve krátce po skončení jejich posledního zápasu sezony. Výkony na počátku letošního ročníku ovšem žádné známky zlepšení nevykazovaly – viz zmíněná bodová statistika.

I když se Hughes logicky chtěl vyvarovat opakování záchranářských prací, jím zvolená cesta naopak přivedla klub na samé dno tabulky. Díky movitému malajskému vlastníkovi Tony Fernandesovi měl dostatek prostředků, a tak do klubu přivedl hned šestnáct nových hráčů. Jenže štědře nastavené platy příchozích fotbalistů málokdy odpovídaly jejich skutečným schopnostem. Často se navíc jednalo o přestárlé a vysloužilé hvězdy bez motivace a snahy vyniknout. S takovou kabinou uspěje málokdo. Přesto však současný kádr papírově nepatří mezi nejhorší v soutěži. Mark Hughes z něj ale nevymáčkl vůbec nic: nevyhrál jeden jediný ligový zápas, nepovedlo se mu najít ideální složení základní jedenáctky a ani neukočíroval problémové fotbalisty. V listopadu loňského roku tedy vedení sáhlo k manažerově odvolání a před jeho nástupce, zkušeného Harryho Redknappa, postavilo jeden z nejtěžších úkolů kariéry.

Bilance devíti bodů z osmi zápasů představuje solidní začátek, vyhráno ovšem není ani zdaleka. Třeba ona výhra na Stamford Bridge se narodila zejména díky přízni štěstí a obrovské bojovnosti hráčů Rangers. O tři dny dříve proti Liverpoolu obě dvě veličiny chyběly a výsledkem byla prohra 0:3 a mnoho dalších neproměněných šancí soupeře. Redknapp každopádně na první pohled nesplnitelnou misi zahájil správnými kroky. Po pár týdnech ve funkci bez okolků prohlásil, že někteří hráči QPR na kontech nalézají větší sumy, než by si zasloužili. A s obráncem Josém Bosingwou se vůbec nemazlil poté, co tento pravý bek - zřejmě ovlivněn svým nemalým platem a neskromným životopisem, jež zdobí i triumf v Lize mistrů – odmítl začít zápas na lavičce náhradníků, a potrestal ho tučnou pokutou.

Redknapp prostě pochopil, kde na Loftus Road vězí problém, a nebojí se ho radikálně řešit. Jen samotná disciplína nicméně setrvání v Premier League nezajistí; snad všechna utkání sezony ukázala, že chybí jakýkoliv herní systém. Hráči o sobě na hřišti nevědí, nepohybují se, častokrát pokazí banální přihrávku na dva metry a trn z paty mnohdy vytahuje skvostnými výkony marocký záložník Adel Taarabt; v současnosti asi největší hvězda kádru. On sám ale záchranu nevykope. Proto musí doufat, že Redknapp ve spolupráci s bossem Fernandesem přivede v zimním přestupovém termínu vhodné posily. Posily s touhou a motivací. Tady je totiž kámen úrazu současného kádru; kádru, jež jinak na Premier League s přehledem má.

Žádné komentáře:

Okomentovat