sobota 14. května 2011

Skáče celej Staromák!

Semifinále Mistrovství světa v hokeji proti Švédsku sledovala velká část České republiky. Někteří v klidu a pohodlí domácí pohovky, další se svými přáteli v některém z mnoha restauračních a barových zařízeních a jiní třeba na náměstích ve velkých městech po celém Česku. Asi největší masa se za účelem společného fandění hokejovým reprezentantům sešla na pražském Starém Městě.

Tam dorazila i naše miniskupinka složená z mých spolužáků a kamarádů. Abychom dobře viděli, dorazili jsme do centra metropole s velkým, téměř dvouhodinovým předstihem. V té době bylo před pódiem a velkoplošnou obrazovkou asi sto nejvěrnějších fanoušků, jejichž náladu do úvodního buly zvyšovala hudba, o kterou se po celé odpoledne starali dva profesionální DJ.

Minuty tak do začátku očekávaného souboje plynuly stejně rychle jako noví a noví příznivci hokeje na Staroměstské náměstí. Nakonec se jich údajně sešlo víc jak pět tisíc, některé zdroje uvádějí i devíti tisícovou návštěvu. Všichni pak společně sledovali první třetinu, která byla z obou stran především opatrná. Ani to ale neotřáslo náladou na „Staromáku“. Čechům se fandilo pořád, několikrát byl oslavován český hokejový bůh Jaromír Jágr anebo hrdina bratislavského turnaje, brankář Ondřej Pavelec. O přestávce se navíc tančilo a zpívalo na tóny všem známých českých hitů všech dob.

Na počátku druhé třetiny, po 46 sekundách hry, vypukl opravdový gejzír radosti. Způsobil ho gól Patrika Eliáše. Bohužel velkolepá nálada nevydržela příliš dlouhou dobu, po čtyřech minutách jí svojí brankou pokazil Švéd Patrik Berglund. Trefa mladého švédského útočníka vyústila z velkého tlaku reprezentantů se třemi korunami na dresech. Jejich nápor ke smůle nejen celého náměstí pokračoval až do konce druhé části semifinálového duelu. Přispělo k němu i několikaminutové oslabení týmu v červených dresech. Čeští lvi bojovali statečně a celý dav je nepřetržitě podporoval, nicméně se musel smířit s přestávkovým stavem 2:1 pro soupeře.

Doufání v obrat pokračovalo i ve třetí třetině, ovšem skóre nakonec odvráceno nebylo. Dočkali jsme se pouze dalších gólů na opačné straně, než by si přáli příznivci Jágra a spol. Postupně se trefili Ericsson, Kruger a opět Berglund. Prohru neodvrátil ani druhý gól Eliáše. Konečné skóre tedy nenaplnilo očekávání všech fanoušků a expertů. Na Švédy čeká finále se sousedy z Finska, český tým s lodivodem Hadamczikem se utká o bronzovou medaili s Ruskem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat