pondělí 29. srpna 2011

Už přišel správný čas!

Osm. Tolik ligových startů měl na kontě v průměru jeden hráč na lavičce Arsenalu v utkání na Old Trafford. Jako by toto nemalé číslo, navíc způsobené zejména přítomností již Premier League ostřílených Chamakha a gólmana Fabianského, přesně vypovídalo o současném trápení Gunners po odchodu dvou klíčových hráčů – Fabregase a Nasriho – a při absenci mnoha dalších zraněných a potrestaných spoluhráčů Tomáše Rosického. Co však ještě více svědčí o bídné formě Arsenalu, je samotný výsledek. Manchester United porazil hosty 8:2.

O skvělém výkonu svěřenců Alexe Fergusona opět není pochyb, ale špatná, místy až tragická hra Arsenalu bila do očí. Všichni příznivci, kteří vážili dalekou cestu z Londýna, museli své smutné tváře ukrývat do dlaní. Rozdíl mezi organizovanou hrou mladé jedenáctky Manchesteru a až na prvních pár minut druhého poločasu příšernou hrou mladých svěřenců Arséne Wengera byl jednoznačně viditelný.

Právě francouzskému manažerovi před sezónou odešli dva klíčoví hráči ve středu pole – Samir Nasri, který zamířil do Manchesteru City, a Cesc Fabregas, jenž už vstřelil gól v dresu Barcelony. Na jejich místech včera nastoupili Tomáš Rosický a Aaron Ramsey. Mladý velšský hráč, který brankou rozhodl jarní utkání obou týmů, se celou dobu snažil, ale nic převratného sám dokázat nevymyslel. Výkon českého středopolaře je také velkou otázkou. Sice přihrál na gól Theo Walcotta, nicméně to pořád nebyl, a je otázka, jestli vůbec někdy bude, ten geniální Malý Mozart. Měl jsem pocit, že nemá zájem o míč a že se spíše bojí zkazit, než aby se pokusil něco vytvořit. Navíc ani směrem dozadu příliš nepomáhal.

Úlohu defenzivního záložníka si včera odbyla nová posila z Lorientu Francis Coquelin. Jeho místo by za normálních okolností mělo patřit Alexi Songovi, který si však odpykává disciplinární trest. Coquelin neudělal vážnější chybu, ovšem do rozehrávky se příliš nezapojoval a obraně, která byla včera jednoznačně nejhorším článkem Arsenalu, rozhodně nepomohl.

Když tým dostane osm gólů, je jasné, že obrana asi nezazářila. Jenže včera se s počátkem zápasu rozhořela lehce jako hektary lesů během nesnesitelných veder. Jenom spouštěčem nebyl malý ohýnek mezi stromy, ale přesná a účinná ofenziva United. Na levé straně Ashley Young pořádně a hlavně úspěšně proháněl mladého a špatně hrajícího Carla Jenkinsona, pravého beka, jenž přišel v létě z třetiligového Charltonu. Levý bek, Francouz Traoré, si nevedl o mnoho lépe. I na těchto pozicích hrají normálně jiní hráči, ale velkoklub, který chce aspirovat každoročně na titul, by měl mít na jakémkoliv postu solidní záskok. A Jenkinson je možná velký talent do budoucnosti, ale spíše svědčí o tom, že Wenger letos zatím na příchozí hráče neměl dobré oči.

Dvěma nejdražšími posilami byli Oxlade-Chamberlain a Gervinho. Oba stáli dohromady 26 miliónů eur, domnívám se však, že za takové peníze se dají koupit jiní a hlavně hotoví hráči. Do konce přestupového období zbývají dva velice krušné dny, a pokud chce Arsenal letos ještě zasáhnout do bojů o titul, musí přivést minimálně dva hráče – středního obránce a tvůrce hry. Uvidíme, jaký názor bude mít Arséne Wenger, nicméně určitě ví, že se bez nových hráčů nemusí obejít. Už delší dobu se do obrany spekuluje o Garym Cahillovi, nyní se mluví i o přesunu Alexe z Chelsea. Do středu pole by se mi nejvíce líbíl Eden Hazard, ofenzivní záložník Lille. Na případné posílení mužstva má Arsenal ještě dva dny. Nemyslím si, že by se snad tým Gunners musel obávat bojů o udržení, ale k souboji o titul potřebuje silnější kádr a hlavně lepší výkony, než byl ten z Old Trafford. Arséne Wenger je dlouhodobě jeden z nejlepších světových manažerů, a fanoušci jeho mužstva tak jsou určitě napjatí, jak situaci tentokrát vyřeší. Nikdy neměl v lásce velké přestupy, ale nyní je opravdu ta správná chvíle. Peníze po prodeji Fabregase a Nasriho má, teď jen sebrat odvahu a vybrat správné hráče. Je načase!

Žádné komentáře:

Okomentovat