středa 14. května 2014

BARCELONA 2014 - Den 2: Giganti

Jestli v mém těle tiká něco jako biologické hodiny, právě kukají vcelku jasnou zprávu: nejvyšší čas pořídit si potomka, ideálně chlapce. Důvod? Ušetřil bych za hračky. Stačila jedna jediná noc, abych zcela ovládnul širokou škálu zvuků všemožných dopravních prostředků. Mému přechodnému pokoji v Barceloně patří adresa na první pohled poklidné ulice, nicméně její dopravní vytíženost se drží na slušné úrovni, a to i přes noc. A protože okna zadrží takřka nulové množství decibelů, okolo projíždějící auto, motorka či kamion dovede bryskně vyrušit zahájení i samotný průběh spánkového procesu.

Špunty do uší však zatím pořizovat nehodlám. Poptávku po nich určitě nezvýší ani barcelonští fotbalisté, kteří budou mít před nedělním ligovým šlágrem proti Atléticu bezpochyby zajištěn luxusní nocleh. Sen v podobě návštěvy utkání, které rozhodne o držiteli španělského titulu, se mi nesplní, protože sehnat lístek je pro normálního smrtelníka bez členství v FC Barcelona nadlidský úkol. Nepodívat se na svatostánek Camp Nou, který se s téměř stotisícovou kapacitou řadí mezi největší světové stadiony, by ovšem byl hřích nehodný odpuštění.

Možnost prohlídky zázemí a povětšinou také klubového muzea nabízí takřka všechna fotbalová kolbiště podobného rozsahu. Zatímco v Česku máme problém dostat fanoušky na tribuny při zápasech (někdy diváky dokonce mocipáni tuzemské kopané vyhání – viz nadcházející pohárové finále), v Barceloně je stadium tour de facto jedinou příležitostí, jak se na stadion dostat.

Už od prvních momentů se klub návštěvníkům snaží přiblížit své motto „Més que un club“, tedy Víc než jen klub. Tato organizace, mezi jejíž odnože nepatří jen fotbalový mančaft, ale také například basketbalový, futsalový nebo házenkářský oddíl (jejich hala se nachází v těsné blízkosti kolosea), sdružuje skoro 170 000 socios (členů) a je pýchou katalánské oblasti Španělska.

Takové jméno by si Barca pochopitelně nedovedla vybudovat bez mnoha úspěchů, kterými se chlubí v první části prohlídky – muzeu plném trofejí, starších dresů a kopaček nebo věcných článků o historii. V dnešní době samozřejmě nemůže chybět interaktivní expozice, na níž je radno se obrátit, pakliže vás zajímají informace o slavných hráčích, trenérech nebo prezidentech, kteří svoji profesní dráhu spojili s Blaugranas.

Největší úctu ze současných fotbalistů si za deset let svého působení v A-týmu vysloužil Lionel Messi. Jeho pověst a důležitost v dějinách moderní hry daleko přesahuje skutečnou velikost Argentincovy postavy, a právě proto je zde drobný mužík označován za vůbec nejlepšího hráče historie. Své opodstatnění tento titul má; stačí podotknout, že nikdo jiný nedokázal vyhrát Zlatý míč (ocenění pro nejlepšího hráče světa) čtyřikrát za sebou.

Nejen Messi musí zažívat úžasné pocity, když týden co týden nastupuje na travnatých jevištích a užívá si atmosféru, kterou davy příchozích vytvářejí. Už jen představa této extáze mně rozpálila do pravé fotbalové horečky - stačilo se rozhlédnout z ochozů do obrovského vzduchoprázdna osazeného červenými a modrými sedačkami.

Kochání mělo dlouhé trvání. Přiblížit se duši jedinců s božskými dolními končetinami ještě více se ovšem nabízelo záhy. Stačilo sejít pár schodů a alespoň pohledem se spřátelit se zeleným pažitem. Nutno podotknout, že kvalita nízce střižené plochy je na světelná léta vzdálená od trávníku na domácí zahrádce nebo vesnickém fotbalovém hřišti.

Protože jsem stejnou prohlídku před rokem a půl absolvoval i v domově největšího nepřítele Barcy, na madridském Santiago Bernabéu, člověk se nedokázal vyhnout porovnávání. El Clásico stadionů skončilo plus minus nerozhodně. I na Realu se návštěvník podívá na dosah nohy k hrací ploše, tam se ale navíc můžete posadit na trenérskou lavičku. Body pro Camp Nou zase vydělá tunel vedoucí z kabin na hlavní scénu, kde vám pro představu předzápasové trémy z reproduktorů pouští chorály. Vlastně už schází jen maličkosti – navléct dres, obout kopačky a načesat vlasy. Jenže se krapet obávám, že rozdíly ve fotbalových dovednostech zas takovou maličkostí nebudou.

V neposlední řadě vás trasa prohlídky seznámí s prací sportovního novináře. Tak určitě první slova aktérů zápasů hltají žurnalisté v tiskovém středisku a prostorné mix zóně, která byla zasazena do zázemí pár metrů od převlékáren. Fotbalové střetnutí sledují reportéři pro změnu úplně nahoře, kousek pod střechou hlavní tribuny stánku. Desítky schodů poslouží jako ideální rozcvička pro mluvidla komentátorů a pera píšících; postřehnout drobnou teč v poslední minutě semifinále Ligy mistrů na dobrých osmdesát metrů asi však není úplně hračka.

Uživit takového obra kromě sponzorů (obří reklama na Qatar Airways zdobí průčelí hlavního brány) pomáhají fanoušci, kteří si po celém světě pořizují suvenýry v klubových barvách. Zdejší megastore, v němž končí poznávací cesta Camp Nou, plní kromě obligátních dresů, triček a míčů několik netradičních předmětů v červeno-modré kombinaci – namátkou vybírám kravaty, popelníky, dětské stavebnice, brambůrky, hodinky nebo spodní prádlo.

Ještě před návratem na hostel jsem stačil poznat místní fotbalisty v akci. Na umělce poblíž stadionu zrovna trénovaly mladé naděje některého z menších barcelonských klubů. Coby začínající kouč pro mě bylo nesmírně poučné sledovat drilování v duchu španělského fotbalu – hra na malém prostoru, držení míče a perfektní ovládání míče. Žádné běhání tam a sem nebo snad zdlouhavé vysvětlování taktiky, s nímž byste s dost velkou pravděpodobností setkali na české tréninkové jednotce. I tady asi tkví důvod, proč dnes trenér španělského nároďáku del Bosque na rozdíl od neúspěšného Michala Bílka oznamoval nominaci na blížící se světový šampionát. Závěr příjemně stráveného podvečera byl tedy vlastně tak trochu filozofický.

Květnové úterý jsem ale po ránu zahájil vzpomínkou na včerejší večer, jenž byl zasvěcen rejdařskému bádání. Přeprava cestujících a nákladu si logicky žádá odpovídající množství námořníků. Většina z nich bydlela ve čtvrti Raval, která se netěší nikterak příznivé pověsti. Stačí pár pohledů napříč místními ulicemi a snadno vám docvakne, že (multi)milionáři tady asi nesídlí. Na poměrně nenápadném místě mezi popraskanými fasádami na vás vymňoukne (i když ne tak docela) vymodelovaný kocour obrovských rozměrů. Netuším, proč kolumbijský výtvarník Fernando Botero umístil své dílo zrovna sem; jistě ale vím, že se mu skulptura přátelského zvířete povedla.

Daleko přívětivější část Barcelony hledejme na druhé straně dobře známé třídy Ramblas. V gotické čtvrti (Barri Gotic) hledejme Plaza Real, která čtvercovou proporcí připomíná madridského bratrance Plaza Mayor. Dalším navštíveným místem byla barcelonská Katedrála sv. Eulálie. Itinerář výletu nás k této stavbě zavedl z boku, jednou z mnoha úzkých uliček, což už tak dost vysoký kostel opticky ještě zvětšilo.

„Hadími“ ulicemi to odsud není daleko do Muzea Pabla Picassa. Život kubistického umělce je s Barcelonou značně spojen, a proto obrazárna neodolatelně svádí turisty k návštěvě, o čemž svědčí dlouhá fronta na vstupenku a hojně navštěvované sály s Picassovými obrazy na stěnách. Ne všechny z nich ovšem skrývají svůj hluboký význam v nečitelných tvarech kubismu.

Stejně jako teenager k dospělosti i Picasso k jedinečnosti musel dojít postupnými krůčky. Kurátoři stálých expozic moc dobře věděli, proč jednotlivá díla seřadit chronologicky. Jedině tak návštěvník pochopí, že trajektorii štětce neurčoval rodák z Málagy podle počasí nebo ceny denního tisku; byl to naopak životní úděl a noví přátelé, kteří dovedli Picassa k tvorbě obrazů s pochybnými obrysy.

Obrovská pozornost se točí kolem Las Meninas – série obrazů, které v různých konturách a tvarech překreslují slavnou olejovou malbu (česky Dvorní dámy) Diega Velázqueze. Nechce se věřit, že by se Picasso, autor zhruba 13 500 obrazů a skic, 100 000 rytin a tisků, 34 000 ilustrací a 300 skulptur (jak uvádí Wikipedia), tak moc nudil, že se rozhodl stejnou situaci překreslit několikrát. Jak ale prozradí sousední místnost, i jeho porazil stereotyp. V září roku 1957 si ve francouzském Cannes střihl krátkou přestávku a místo dvorním dámám (nezlobte se, drahé lady) se pár dní věnoval kresbám holubů.

Těžko říci, kdo by souboj něhy s ptactvem vyhrál. Já ovšem zatím nad Barcelonou vedu s drobným náskokem: dnes se mi podařilo poznat dva místní giganty – Picassa a FC Barcelonu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat