středa 14. května 2014

BARCELONA 2014 - Den 3: Dvojitá nirvána

Člověk se stále učí novým věcem. I když se už třeba zdá, že vás nemůže vůbec nic překvapit, najednou přijde moment čerstvého sebepoznávání. Aktuální poznatky někdy šokují, někdy s nimi víceméně počítáte. Zjištění, o němž vám budu pár řádek vyprávět, spadá spíše do té druhé kategorie. Že ze mě nevyroste horolezec, jsem tušil; definitivní potvrzení vystavil dnešní prosluněný den.

Strach z výšek zřejmě není nejlepší předpoklad pro procházky kopcovitým terénem, v němž byly pro pohodlí turistů instalovány vyhlídky, kamenité stezky a schůdná schodiště. Klepete si na čelo, že žádný takový reliéf v přímořské Barceloně horizont nezdobí? Pravda pravdoucí; necelých 40 kilometrů severním směrem už to ale není žádná rarita. Nalevo pevná a ostrá stěna, napravo příkrý a holý sráz, vepředu vyšlapaná cestička. A uprostřed?

Uprostřed moje maličkost, opatrně našlapující a nesmírně pochybující o pevnosti kovového zábradlí. Každý krok pečlivě vážím a jen matematické (ne)schopnosti mi brání propočítat, o kolik stovek kilogramů víc bych musel mít, aby mé obavy o vlastní tělo, které mám opravdu moc rád (nehledejte dvojsmysly), nabraly nějakých reálnějších obrysů. Asi by to bylo na delší pátrání, abych zjistil, proč mi jakýsi psychický blok brání souvisle pohlédnout dolů.

Přitom je na co se dívat. Ve výšinách nad Montserratem se matka příroda opravdu vyřádila a obdařila krajinu až neuvěřitelnými proporcemi, o nichž by si i známější rezervace mohly nechat jen zdát. Mohutná skaliska čouhají z ještě mohutnějších kusů; je jich tolik a přitom každý jiný. Lidská fantazie si s tvary může pohrávat, a proto kamenitá kočka, lidský obličej nebo přikrčená žába nejsou výjimkou.

Dočkat se tohoto vizuálního rozjímání nevyžaduje schopnost ovládat horolezecká lana a cepíny a ani žádný vysoký kondiční level. Cestičky jsou příjemné, výtečně upravené a samozřejmě patřičně navštěvované. Nejvyšší bod pohoří Sant Jeroni se nachází ve výšce 1236 metrů. Nebudu lhát, úplně nahoře jsem nepovstal. I o pár metrů níž však máte okolí jako na dlani.

Horniny s nejrůznějším porostem na obzoru střídá městečko, toho času o velikosti palce. Do rozměrů průměrného nosu se rovněž vejdou větrné elektrárny, které – ekologové, promiňte – obdiv zrakových vjemů nevyrušily. A tak bych mohl pokračovat hodně dlouho. Obrázek zůstal namalován nesmazatelným štětcem v mysli a nezbývá než konstatovat, že rozhodně stál za rozmarný ostych na prvních metrech výstupu.

Ani cesta opačným směrem se neobešla bez dramat, tentokráte rázu biologického. Do kroniky nepříjemných zážitků každého z nás se aspoň jednou zapsal ten moment, kdy se... no, kdy se vám prostě chce. Úvodní signály vyslala střeva krátce po stabilizaci; pár minut poté, kdy jsem si na přibývající výškové metry pomalu zvykl. A teď babo raď! Trasa klesání se vine po štěrkových cestách, v lepším případě po schodech. S každým dupnutím razance tlaku (hydrostatického, či osmotického?) tam dole rostla, a tak vidinu blížícího se mezipatra vyvažovalo stoupající vření.

Možná bylo krajně nevhodné řešit tak ryze světské problémy právě tady. Cílovou pásku (a dveře toalety) jsem protínal 720 metrů nad hladinou moře, v klášteru Montserrat. Nevím, jestli mniši z řádu benediktinů kříží vrstevnice stejně jako já – každopádně jim moc přeju, aby po příchodu domů mířili rovnou k oltáři, bez shledání s WC. Co si budeme povídat, byla to hotová nirvána…

Bližší charakteristika asi není dvakrát nutná, navíc bych nebyl s to najít odpovídající výrazivo. Slovní spojení ale sypu z rukávu při pomyšlení na architektonické skvosty kláštera, jenž je velmi pravděpodobně nejnavštěvovanější atrakcí tohoto kousku planety. Služebníci Páně prostě disponují hodně slušným barákem.

O jeho prvopočátcích vypráví dávná pověst. Kdysi v devátém století pastýři byli viděli na Montserratu světýlko. Když se k tajemnému místu přiblížili, nalezli sochu Madony. Tu si nemohli nechat ujít ani další soukmenovci a při návštěvách vkládali do banku nějaké ty drobné. Za vybrané peníze se pak vystavěl klášter, to bylo v roce 1025.

Obětovat svůj život víře ovšem nepřináší jen duševní dobro. Historie napsala časové etapy, v nichž kontaktu s Bohem nebylo tolik přáno. Francova diktatura neměla katalánskou provincii zrovna v lásce, a proto se Montserrat jako symbol této oblasti přízně nedočkal. Onu hrdost Katalánců na památku lze doložit také na křestních jménech – nemalé množství dívek vypisují před příjmení právě Montserrat.

Třeba i slečny tohoto jména se vydaly prozkoumat baziliku vybudovanou podle zásad platereskního slohu, tedy španělské odnože gotiky. Její průčelí je kromě obrovských hodin osazeno i sochami mnichů, kteří padli v občanské válce. Svoji velkolepost si stavba drží i uvnitř, interiér ohromí možná ještě více než vnější podoba.

Nad oltářem vše pozorně sleduje La Moreneta. Katalánská patronka dlouhou dobu coby obyčejná (rozuměj bílá) madona dřímala ve skále, načež důsledkem jeskynních chemických procesů zčernala. I přes netradiční zbarvení láká věřící i nevěřící k setkání, na nějž se čeká v řadě dlouhé několik desítek metrů. Až přijde na věc, dotyk jablka, které vcelku sympatická holka drží v ruce, vám prý zajistí splnění jakéhokoli přání.

Přestože na tělesný kontakt s Morenetou v mém případě nedošlo, jedno přání bych i našel. Abych si dnešní výpravu ještě někdy mohl zopakovat, a to i včetně pro někoho nepříjemné dopravy. Od vlakové stanice se o šest set metrů výše přesunete ozubenou dráhou, dráhu z centra Barcelony na úpatí Montserratu jsem překonal pomocí příměstské dopravy. Jízdné na oba úseky lze zakoupit pohromadě, což nejeden cizinec ocení.

Barcelonské emhádéčko řadím mezi kladné stránky města a dnešní zkušenost vysokou kvalitu jen potvrdila. Při příjemné zpáteční cestě jsem navíc chytil notu a stvořil tyto řádky. Cestu tam naopak mé oči zkoumaly prostor, do něhož jsem se posléze vydal. Prostor, kde o pár hodin později vypukla dvojitá nirvána – zprvu ta horská a pak ta…   

Žádné komentáře:

Okomentovat