sobota 6. října 2012

Další Rady nad zlato

Hodně krušný týden za sebou mají fotbalisté Slavie: nejprve upracované vítězství v derby pražských S, poté kolaps v penaltovém rozstřelu českého poháru v Ústí nad Labem a nakonec třígólový výprask na hřišti Slovácka v Gambrinus lize. Poslední dva zápasy sice tvoří černé kaňky na úvahách o opětovném vzestupu tradičního českého klubu; podíváme-li se však v hlubokých souvislostech na vše, co se ve Vršovicích za poslední měsíce událo a změnilo, dojdeme k názoru, že jeden „zápas blbec“ cestu nahoru opravdu nezastaví, ale jen mírně přibrzdí.

(Následující řádky vykouzlilo pero jedince s jistou náklonností ke všemu sešívanému – ten přesto doufá, že se nejedná o soupis jeho sportovních přání, ale čistou a podloženou realitu...)

V květnu tohoto roku představil majitel Slavie Aleš Řebíček nového trenéra Petra Radu. Po skoro až směšných přehmatech a nešťastných rozhodnutích ohledně postu šéfa prvního týmu, které začaly už v roce 2010 návratem Karla Jarolíma na lavičku a skončily příchodem Františka Straky, měl být zkušený ligový kouč a bývalý (byť neúspěšný) lodivod reprezentačního týmu konečně mužem, jenž navede Červenobílé zpět k vrcholu.

Prvních deset kol soutěžního ročníku a herní posun za čtyři měsíce Radova působení značí, že tentokrát by fanoušci nejstaršího českého klubu opravdu nemuseli být nuceni po pár kolech volat „trenér ven!“ Tou nejviditelnější změnou, o které jsme se mohli naplno přesvědčit třeba v derby, je rozdíl v přístupu. Vysoké nasazení všech hráčů se v zahraničí považuje za samozřejmost; ne tak v českém fotbalovém světě, kde o něj musí trenér náležitě pečovat. A Radovi se ona mentální kůra povedla, protože nyní mi ani sebevětší nadsázka nedovolí označit hráče pouze jako kost a kůži nosící dres s hvězdou na hrudi. Alespoň na pohled se z nich stali opravdoví slávisté, na nichž je snaha rvát se o každičký míč.

Ženám a mužům se srdcem sešívaným se pak na každé utkání kouká o dost příjemněji. A čím dál tím více už mohou diváci pozorovat i progres v herním stylu. Hráči opět vědí, co a jak mají hrát – takovou situaci slávističtí fotbalisté zažili naposledy při zisku druhého titulu (sezona 2008/09). Pravda, rozestavení 4-2-3-1, které Rada a jeho realizační tým zvolil, nepatří mezi řešení vpravdě originální, nicméně v jednoduchosti spočívá síla: Slavia se postupnými krůčky přibližuje čelu tabulky a alespoň dle mé prognostiky by se tam měla brzy ustálit.

Uherské DOST

Základ pro současných 14 bodů a pozici ve středu ligového pole položila spolehlivá obrana. Jasným důkazem o její funkčnosti je série 524 minut bez obdrženého gólu, kterou v pátek utnuli až hráči Slovácka a k jejímuž konci přispěla absence klíčového stopera Martina Latky v tomto zápase. Právě jeho můžeme nazvat alfou a omegou současné Slavie. Když se řekne „čístý štít“, většinou v mysli automaticky vyskočí gólman; jenže aniž bych chtěl jakkoliv zpochybňovat podíl jedničky Kamila Čontofalského na zmíněné šňůře, daleko větší zásluhu na již ukončené slávistické neprůstřelnosti měla čtyřka obránců před ním.

Po chybách a nejistotách v prvních třech zápasech (výsledky 3:3, 2:2 a 1:1) se sehrála téměř k dokonalosti a rázem patří mezi jednu z nejlepších v Gambrinus lize. Stoperská kombinace Martin Latka-David Hubáček se dle mého Radovi opravdu povedla. Oba dva střední obránci se výtečně doplňují: Latkův spektakulární styl a dominance v hlavičkových soubojích plus zkušenost a výtečný výběr místa nenápadného Hubáčka obstará mnoho čárek ve statistice odehraných či sebraných míčů. A nenechte se mýlit názory fanoušků Slavie, jejichž nepatrná část snad na diskuzních fórech rozjela závody v disciplíně „Jak co nejvíce zesměšnit Hubáčka“. Názory přirovnávající jeho kvality k divizním hráčům by měly pobavit snad každého, kdo pozoroval činnost obrany SKS s alespoň drobnou pozorností.

Ale nikdo není dokonalý. Určitou rezervu ve hře dvojice mazáků Latka-Hubáček bych našel. Prvně jmenovaný se na míči hodně často uvolí k risku, a notně tak zavaří svým kolegům ve středové řadě, David Hubáček pro změnu „umí“ udělat hrubku z ničeho a často se kvůli pomalé práci s balonem dostane do krkolomných pozic, z nichž plyne jenom dlouhý a nepřesný nákop směrem dopředu. I tak by se každý měl těšit na opětovné shledání Latky s Hubáčkem na hrací ploše - jejich spolupráce prostě dokáže zafungovat.

Avšak stopeři nebrání sami, ba naopak. Krajní obránci odvádí své defenzivní úkoly vcelku dobře. Na pravé straně nastupuje celkem stabilně mladý Milan Nitrianský. Do Slavie přišel s nálepkou nadějného a útočného beka a zdá se, že se mu ji konečně daří potvrzovat - práci dozadu vždy odvede s přehledem a v zápase s Teplicemi dokonce vstřelil svůj premiérový ligový sešívaný gól. Na druhém konci obranné čtveřice vystřídala Slováka Čonku posila ze Sparty Martin Juhar, který má jako záložník útočení v krvi a dovede soupeře vystrašit pohotovou a tvrdou střelou ze střední vzdálenosti. Jeho první nepovedené vystoupení přišlo až na Slovácku, kde se však kompaktnost a vzájemné zajišťování z celé obranné souhry jaksi vytratilo. Individuální chyby se v takových případech tvoří o něco snadněji a Juhar do této pasti pro jednou sklouzl.

Kdopak by se kličky bál?

Od postranních obránců se posuňme o řadu dopředu, ke křídlům. Ta jsou jedním z klíčů pro úspěch v dnešním moderním fotbale, a pokud v týmu nemáte kvalitní krajní hráče se schopností obejít soupeře nebo si naběhnout za obranu, zbytek mužstva se musí hodně snažit, aby jejich absenci dokázal vynahradit. A já pořád nevím, jak si vlastně Slavia v tomto ohledu vede. Dlouhou dobu se v Edenu nosilo heslo „Ne, kličku ne!“; po třetině sezony 2012/13 mohu směle tvrdit, že odbourat se ho podařilo asi tak napůl.

Jako nejpřirozenější volbu z kádru Petra Rady na danou charakteristiku křídelníka bych viděl Jana Vošahlíka. Mladý záložník či útočník okouzlil v prvním zápase s Jihlavou, kdy vstřelil dva góly. Poté už se nedokázal střelecky prosadit a ani výkony nebyly zdaleka zářné. Od utkání s Teplicemi se na hřiště kvůli zranění nepodíval a bude k dispozici až po reprezentační pauze. Vošahlík si zaslouží dostat šanci vrátit se zpět a nevidím důvod, proč by nemohl ze základní jedenáctky vyřadit jinou letní posilu, Tomáše Mičolu.

Blonďatý čtyřiadvacetiletý Mičola totiž po příchodu z francouzského Brestu nikterak neuchvátil, směrem dopředu v podstatě vůbec. Vicemistr světa do 20 let z roku 2007 se bojí udělat čelní kličku jeden na jednoho, míče mu často odskakují a pozičně to také není žádná sláva. Těžko říci, zdali se jedná o prachobyčejnou nerozehranost z minulého angažmá; každopádně se mi na pravé straně zálohy moc výrazně nezamlouvá.

Nalevo dostává pravidelně příležitost mládí jménem Luboš Tusjak. Hráči ročníku 1992, který nosí červenobílý dres od svých pěti let, bude asi ještě nějakou chvíli trvat, než začne na trávníku zářit, nicméně potenciál má obrovský. Nebojí se zapojovat do hry, rád si na útočné polovině vyzkouší kličku (!) a zodpovědně plní defenzivní úkoly. Mezi jeho další obrovské plusy patří prudké centry do vápna – problém je, že je (zatím) v útoku nemá kdo proměňovat.

Stop alibismu!

Mládí a dravost kupředu, stop alibismu! Taková jsou hesla, na která se v Edenu myslelo při skládání dvojice defenzivních záložníků. Snahu o likvidaci zbytečného zdržování hry moc kvituji a byl jsem rád, když Petr Rada jako snad vůbec první trenér pochopil, že Lukáš Jarolím, mnohdy opěvovaný tvůrce hry, do sestavy nepatří. Nechci, aby má slova vůči němu vyzněla přespříliš útočně – koneckonců angažmá v italské Serii A nikdo nedostane jen tak za odměnu... Ovšem Jarolímův přínos záložní řadě Slavie byl v minulých měsících nulový. Jeho aktuálně největší slabinu trefně popsal na facebookovém profilu klubu jeden z fanoušků: označil ho jako Lukáše „nedámbalondopředu“ Jarolíma. A skutečně, při alibistických přihrávkách šestatřicetiletého fotbalisty dozadu nebo při nejlepším do stran opravdu vstávají vlasy hrůzou.

V současné době proto dostává ve středu pole šanci mladá dvojice Ondřej Petrák+Jaromír Zmrhal. Zvlášť Petrákovy výkony mají vzestupnou tendenci, směrem dozadu byl v derby výtečný a notně scházel v prohraném utkání se Slováckem. Jeho úkolem je být nejzataženějším členem středu pole a svoji roli zvládá skvěle. Na ofenzivě by měl ještě trochu zapracovat: neškodila by větší odvaha nabízet se a také čas od času vystřelit. Často se dostává k odraženým balonům, ale mnohdy raději rozjede další akci po křídlech namísto přímé rány na branku. O ní se pokusil v zápase s Teplicemi a hned z toho byl jeho první ligový gól.

Pozice vysunutějšího z dua štítových záložníků v současné době patří devatenáctiletému odchovanci Jaromíru Zmrhalovi. Rada ho do základní sestavy nenápadně protlačil poprvé v utkání na Baníku a po jednozápasové pauze se v ní ustálil naplno. Výraznost a efektivita jeho výkonů se lepší zápas od zápasu, pracuje výborně dopředu i dozadu a s míčem si rozumí nadmíru dobře. Ve většině střetnutí se ukazuje jako velice pohyblivý hráč, snaží se podporovat útok nejen přihrávkami, ale i náběhy mezi soupeřovy obránce. Za současné situace by byla velká chyba vyřadit ho ze sestavy na úkor již zmiňovaného Jarolíma – nasazení dvojice Petrák-Jarolím by totiž znamenalo velkou absenci pohybu, kreativity a risku při tvorbě slávistických akcí...

KK

...zvlášť platí-li, že muž, který nastupuje před nimi na podhrotové pozici rozhodně není typem vyloženého playmakera a autora holywoodských přihrávek. Ano, řeč je o Karolu Kiselovi, velkému oblíbenci fanoušků Slavie, o kterém snad ani nelze říci křivého slova v otázce přístupu, nasazení a touze vyhrát.  Ale ještě než začnu rozebírat jeho hráčské dovednosti, dovolím si přidat jednu nesmírně pozitivní myšlenku: Kiselův příklad ukazuje, že když jste skutečným profesionálem, nikdo z opravdových příznivců si nevylévá vztek nad dřívějším působením v dresu odvěkého rivala.

Z čistě fotbalového hlediska se rovněž jedná o neuvěřitelného muže. Někdy se samozřejmě jako každý jiný dopustí chyby, která plyne ze snahy hrát snad jenom dopředu, i jemu někdy odskočí balon od nohy nebo přestřelí o hodně bránu. Jenže díky spoustě naběhaných kilometrů, sprintům naplno a dobrému zakončení je s pěti góly aktuálně nejlepším střelcem Slavie. Nyní si vybírá drobnou přestávku – poslední tři duely (Dukla, Sparta a Slovácko) se mu zkrátka nedařilo a fanoušci musí doufat, že tentokrát se nezadrhne stejně jako při svém prvním působení v ročníku 2010/11, kdy se po vynikajícím podzimu v druhé části sezony v podstatě vůbec nechytl. Ale budu se opakovat: i kdyby byl nejhorší na hřišti, stejně se ukáže jako obrovská osobnost a nechá na place všechno. Takový přístup se musí ocenit! To o řadu blíže bráně – v útoku – je otázka pilnosti spíše rozporuplná.

Někdy Škoda, jindy škoda...

Jeden hrot, jedna osoba, dvě různé variace. Poněkud obskurní spojení; záhy vysvětlím. Přínos útočníka Milana Škody hře Slavie může být dvojí. Někdy se mu nesmírně daří, vybojuje spoustu míčů a neúnavně napadá až do poslední minuty; jindy se zase pere bezvýsledně a také svým způsobem odevzdaně. Pro příklad: mezi první případy se řadí zápasy s Olomoucí nebo Duklou, k těm druhým patří derby se Spartou nebo devadesát minut v Uherském Hradišti. Těžko však povídat, jestli by se někomu jinému dařilo v jeho roli lépe.

Jednou ze Škodových hlavních úloh má totiž být sklepávání vysokých přihrávek z hloubi pole pro spoluhráče. Pokud se mu nedaří, většina balonů končí na nohách soupeřů; častokrát mi ovšem přijde, že zpracované míče nemá komu rozdat. Kupříkladu současný nejlepší ligový střelec Stanislav Tecl má v Jihlavě podobné úkoly – jenže zatímco jemu se většinou nabídnou alespoň dva tři hráči, Škoda se v útoku často ocitne sám, bez podpory kolegů ze zálohy. Jakmile Rada se svým týmem natrénuje tuto souhru, může se šestadvacetiletý hrotový forvard stát nesmírně platným hráčem.

Těžko říci, jakým směrem se hra Milana Škody a celé Slavie v nejbližší době ubere. Ze subjektivního pozorování mám pocit, že se konečně hýbou ledy a že postupný progres může znamenat třeba i evropské poháry v příští nebo přespříští sezoně. Vždyť v Edenu se konečně začalo riskovat, hrát dopředu a bavit diváky koukatelným fotbalem. Jenže optimismus má i druhou stranu mince – moje prognostické schopnosti lze jen stěží označit jako průměrné, a tak nám vlastně nezbude nic jiného než se nechat překvapit. Navíc kdo jiný než fanoušek sešívaných je v poslední době navyklý na zvraty, převraty, rozvraty a návraty v dění klubovém. A vlastně až čas ukáže, jestli se moje i všechny ostatní Rady budou pořádně vyplácet.

Žádné komentáře:

Okomentovat